info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mutdom för stallbygge

Den dåvarande Peabchefen gav, enligt tingsrätten, Trafikverkets projektledare ett stall värt minst 600 000 kronor. Rätten har nu dömt till villkorliga domar, dagsböter och företagsbot.

Mannen som ska ha gett bort stallet var vid tiden för detta vd och ordförande i ett Peabägt bolag i Norrbotten. Mannen som fick stallet uppfört i anslutning till sitt hem var projektledare på Trafikverket.
Projektledaren var inte delaktig i själva upphandlingarna på Trafikverket. Däremot påverkade han beslut om tilläggsarbeten och han medverkade i att betygssätta entreprenörer. Det Peabägda bolaget var flitigt anlitat. Enligt tingsrätten i Luleå fick projektledaren stallet ”för dennes tjänsteutövning”.

Dömd för grov bestickning

Tingsrätten dömer den tidigare företagsledaren till villkorlig dom för grov bestickning. Han ska, enligt domen, betala dagsböter på sammanlagt drygt 124 000 kronor.
Projektledaren döms också till villkorlig dom, för mutbrott. Vidare ska han, enligt tingsrättsdomen, betala 10 000 kronor i dagsböter samt betala staten 600 000 kronor i ersättning för det han ska ha tjänat på brottet.
Det Peabägda bolaget döms till att betala en företagsbot på 800 000 kronor eftersom en person i högsta ledande ställning i bolaget begått brottet.
Men än är sista ordet inte sagt. Samtliga inblandade har överklagat till hovrätten.

Fler mutmål rör Peab

Detta är en av flera muthärvor där Peabanställda varit inblandade de senaste åren, vilket Byggnadsarbetaren uppmärksammade i reportage i januari förra året. Sedan dess har två personer som arbetat på Peab i Falun dömts till böter för att ha mutat kommuntjänstemän. Domen är även prövad i hovrätten. I ett annat mål har en tidigare Peabanställd som arbetade på jätteprojektet Mall of Scandinavia i Stockholm dömts till fängelse för grovt tagande av muta. En entreprenör ska ha sponsrat hans privata företag på ett otillåtet sätt. Domen är överklagad till hovrätten.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mutdom för stallbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig