info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Missing people söker efter byggjobbare: "Riskfyllt uppdrag"

Sökningen efter byggsmeden som försvann i Gubbseleforsen återupptas under fredagen. Denna gång är det Missing People som står för letandet.

Nya försök görs nu att hitta mannen i Gubbseleforsen som försvann vid en arbetsplatsolycka förra året. Foto: Privat, David Sandström/Folkbladet

En 50-årig smed försvann i vattnet vid en arbetsplatsolycka i Gubbseleforsen i Vilhelmina, i början av november 2021. Arbetsplatsolyckan inträffade när två män, anställda av Aqua Support i Vilhemina, höll på att lägga ut isnät åt Vattenfall i Vojmån.

När deras båt körde på en sten föll båda männen i vattnet och en av dem kunde ta sig i land. Den andre försvann i vattnet och polisen letade intensivt efter mannen med hjälp av hundar, dykare och helikopter under flera veckor, men avslutade till slut sökningen.

Nu återupptas sökningarna igen. Insatsledaren Martin Persson på Missing People Västerbotten tog kontakt med polisen och förslog att de skulle göra nya försök.
– De tycker att det var ett jättebra förslag och vi har också haft kontakt med anhöriga. Vi gör det här för de anhörigas skull, säger Martin Persson, insatsledare för Missing People, Västerbotten.

Det är väldigt strömt i forsen

Sökningsarbetet ska pågå mellan fredag och söndag i Gubbseleforsen och utförs av Martin Persson och ytterligare två personer i Missing People.
– Det är ett väldigt riskfyllt uppdrag, men vi har satt säkerheten först. Det är väldigt strömt i forsen, säger Martin Persson.

De tre personerna ska vara utrustade med säkerhetsselar, hjälm och flytvästar och bara en person ska, av säkerhetsskäl, befinna sig i vattnet under själva sökningen.
– Polisen vet vad vi gör och är beredda om något skulle inträffa, säger Martin Persson.

Till sin hjälp har de avancerad sökutrusning som två undervattensdrönare, undervattenskamera och Aqua Eye, som är en helt ny produkt, som bygger på AI (artificiell intelligens) och ultraljud.
– Vi är först i Sverige med att använda den, säger Martin Persson.

Om inte letandet i forsen ger resultat kommer de också att göra sökningar under isen. Här använder de en slags scanner som heter Lawrence Active Target.
– Vi kommer att såga upp hål i isen och fira ner den, så att vi kan scanna av område efter område under isen.

Vad hoppas ni att sökningen ska leda till?
– Vi hoppas att vi kan göra något fynd, så att anhöriga kan göra ett avslut. Vi gör det helt förutsättningslöst och hittar vi inget, så gör vi nya försök, säger Martin Persson.

*Missing People är en ideell organisation som hjälper anhöriga och polis
med att publicera efterlysningar och arrangera sökinsatser efter försvunna personer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Missing people söker efter byggjobbare: "Riskfyllt uppdrag"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig