info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lön på 2500 kronor i månaden

Byggnads uppger att arbetare på ett bygge söder om Stockholm tjänar så lite som femton kronor i timmen. Nu kräver Byggnads att deras arbetsgivare ska teckna kollektivavtal.

På bygget i Tyresö söder om Stockholm byggs hyresrätter. Byggnads har besökt arbetsplatsen och uppger att byggherren inte har egna anställda, utan har anlitat underentreprenörer för att göra jobbet. Underentreprenörerna saknar kollektivavtal. Nu har Byggnads vänt sig till tre polska företag med krav på att avtal ska tecknas.
Enligt uppgifterna som Byggnads företrädare fick på plats betalas i dag löner på 2500 kronor i månaden. Det ska röra sig om runt 70 arbetare.
– Det här är helt oacceptabelt. Det är ännu ett fall av social dumpning. I Sverige ska det gå att leva på sin lön, säger Lars Holmström, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland i ett pressmeddelande.
Katarina Helling som jobbar i ordning och reda-gruppen på Byggnads region har varit med och besökt arbetsplatsen. Hon säger att Byggnads i nuläget inte känner till vad arbetarna har för ersättningar utöver lönen. Antagligen höjer traktamente summan de får ut varje månad, men traktamente är en separat ersättning som inte ska räknas in i en avtalsenlig lön.
Vid besök på arbetsplatsen har Byggnads också lagt två skyddsstopp, då det bland annat saknades skyddsräcken. Stoppen hävdes efter att bristerna åtgärdats. Byggnads har även påpekat brister i arbetarnas boendesituation.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lön på 2500 kronor i månaden

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig