info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kvinnorna ökar i Byggnads

Antalet kvinnor ökar i Byggnads. Sedan 2012 har antalet yrkesverksamma ökat med 11 procent. - Vi är jätteglada och tror att det beror på vårt arbete ute i skolorna, säger rörmokaren Paulina Johansson, i Näta, Byggnads kvinnliga nätverk.

Kvinnorna är få i Byggnads. Runt en procent av medlemskåren är kvinnor, vilket gör yrket väldigt mansdominerat. Men de senaste åren har antalet kvinnor ökat. I december 2016 var antalet yrkesverksamma kvinnor i Byggnads 904, vilket är en ökning med elva procent, jämfört med 2012.
– Det är jättekul. Byggnads har aktivt jobbat för att få in fler kvinnor i branschen, inte minst med kampanjen Stoppa machokulturen och det kvinnliga nätverket Näta som har gjort ett kanonjobb, säger Linn Svansbo, medlemsutvecklare på Byggnads.

”Pushar kvinnor att ta plats”

Rörmokaren Paulina Johansson är med i styrgruppen i Byggnads kvinnliga nätverk, Näta. Hon arbetar just nu som skolinformatör på Byggnads region Gävle-Dala och är ute mycket på grundskolor och gymnasieskolor för att locka fler kvinnor till byggyrket. Hon tror att Nätas arbete ute i skolorna har givit resultat.
– På grundskolenivån vill vi visa att tjejerna kan fullfölja sin dröm att bli byggnadsarbetare. På gymnasieskolor visar vi att det finns kvinnor i branschen. Vi pushar kvinnor att ta plats och stöttar dem om det är något som de vill ha hjälp med, säger Paulina Johansson.

”Det är starka förebilder”

Hon tror också att det är fler kvinnor i Byggnads styrelser har bidragit till att fler söker sig till yrket. Fler kvinnor är med i regionstyrelserna, fler är aktiva i Unga byggare och Emmelie Renlund var tidigare med i Byggnads förbundsstyrelse. Nu är hon ombudsman på Byggnads region Stockholm-Gotland.
– Det är starka förebilder. Vi har synliggjort kvinnorna och visar att det går för en tjej att ta plats i organisationen. Unga tjejer har sett att det går att vara kvinna i byggbranschen, säger Paulina Johansson.

”Vi har många mil kvar”

Den totala andelen kvinnor har ökat och dag utgör andelen kvinnor, inklusive pensionärer, i Byggnads, 1,2 procent. Byggnads mål, enligt kongressen 2014, är att 5 procent ska vara kvinnor 2022.
Är det möjligt att nå målet?
– Det är en jätteutmaning och vi måste jobba aktivt med det. VI måste göra branschen mer tillgänglig för kvinnor att jobba i, så att inte kvinnorna som kommer in i branschen lämnar den. Jag tror på ett målinriktat arbete, men vi har många mil kvar, säger Linn Svansbo, medlemsutvecklare på Byggnads.


Totalt antal kvinnori Byggnads, inkl. pensionärer, i december:
(Andelen kvinnor i %)
2012  1167 (1,12)
2013  1176  (1,14)
2014  1185  (1,15)
2015  1150  (1,13)
2016  1236  (1,21)
Källa: Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kvinnorna ökar i Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig