info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kranförare åtalas efter dödsolycka

Nu åtalas den kranförare som var inblandad i en dödsolycka i Haparanda förra året. Mannen åtalas för vållande till annans död och riskerar två års fängelse.

Den var den 9 augusti förra året som olyckan inträffade. Arbetarna höll på med pålningsarbete när den 1 500 kilo tunga hydraulhammaren släppte från masten på pålkranen och föll ned mot marken. Den träffade en anläggningsarbetare i bröstet som omkom omedelbart.
Och nu har kammaråklagaren Magnus Nilsson alltså beslutat att väcka åtal mot kranföraren. Enligt Magnus Nilsson har kranföraren kopplat ur en broms som låser hydraulhammaren i bommen och lossat på en bromspedal till ett vajerspel som hissar hydraulhammaren upp och ned – två åtgärder som fick hydraulhammaren att falla fritt.
Enligt tidningen Norrländska Socialdemokraten stödjer sig kammaråklagaren på flera bevispunkter. Bland annat flera vittnesuppgifter, undersökningsprotokoll från polis och arbetsmiljöverk och den rättsmedicinska obduktionen. Det finns inga tecken som tyder på tekniska brister på kranen, utan åklagaren anser att det var den mänskliga faktorn som orsakade dödsolyckan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kranförare åtalas efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig