info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kolla in grävmaskinistens fynd – övergivna korridorer: "Spännande"

Berg och fyllnadsmassor. Det var vad grävmaskinisten trodde sig finna under schaktarbetet vid utbyggnaden av S:t Görans sjukhus i Stockholm. Vad som upptäcktes efter att något hårt klonkade till mot skopan? Gamla sjukhuskorridorer – orörda sedan början av 90-talet.

Öppningen in till de gamla lokalerna. Foto: Anders Persson
Gammal sjukhusutrustning hittades. Foto: Anders Persson
Rasmassor blockerade vissa delar. Foto: Anders Persson
Ingen hade varit i lokalerna på 30 år. Foto: Anders Persson
Rosten bredde ut sig. Foto: Anders Persson
Naturen tog sakta över inne i korridorerna. Foto: Anders Persson

I höstas, i samband med utbyggnaden av S:t Görans sjukhus hittade Locum kvarlämnade kulvertar och delar av den tidigare patologiska institutionen under mark, något som Ny Teknik har berättat om.

Eftersom företaget hade fått uppgifter om att husen i sin helhet skulle ha rivits under 90-talet blev de som jobbade med schaktningen minst sagt förvånade när en grävskopa slog emot en betongvägg.

Läs också Maskinförarnas fynd – bunker och gammal stad: "Hittade massa skrot"

När de grävt lite mer hittade de också en öppning.

– När vi säkerställt att det inte medförde någon fara, gick vi ner med ett antal personer. Det var en säkerhetsfråga, vi ville säkerställa att konstruktionen var stabil och också veta vad som fanns därnere, säger Erik Brantås, projektchef på Locum.

Vad hittade ni?

– Det var delar av sjukhusets gamla källarvåning och kulvert som tillhörde patolog- och kyrkobyggnaden tillsammans med rester av ett trapphus. Där fanns kylrum och installationsutrymmen. Det var vad vi kunde få tillträde till genom öppningen. Det fanns utrymmen som sträckte sig längre än så, men de var igenfyllda med massor.

Hur var det att gå omkring därnere?

Läs också Så bygger grävmaskinisten Alexander en igloo: "Som ett låtsasjobb"

– Vi grävde fram lokalerna en vecka före halloween, så tajmingen var ju minst sagt passande. Några tyckte att det var spännande att gå omkring på en plats där man tidigare tog hand om avlidna samtidigt som naturen hade börjat växa sig in och det inte fanns dagsljus. Vi hade med oss egna lampor.

Var det otäckt?

– Nej, men speciellt. Man tänkte på att det här har stått orört i nästan 30 år. Det var flera som sa att det nästan var för bra tajming för att vara sant. Om man skulle ha hört någon viska bakom ryggen hade man nog fått bråttom därifrån.

Hur förändrades jobbet med tanke på det oväntade fyndet?

– Vi fick en försening i området där vi ska grundlägga en av de nya byggnaderna. Dessutom blev det en extra kostnad för både rivning och sanering.

Läs också Här räddar grävmaskinisten Patrik skolan: "Många har tackat"

Hittade ni något att bevara för eftervärlden?

– Nej. Men i en garderob stod ett par gamla träskidor och det fanns handskrivna liggare i bokhyllorna. Men det var inget som skulle sparas. Vi fick också tänka på att vara försiktiga med tanke på att vi identifierat asbest i rivningsmassorna.

Locum jobbar för tillfället med en utbyggnation av S:t Görans sjukhus om cirka 29 000 kvadratmeter samt ombyggnation om ca 10 000 kvadratmeter för att möta det ökade vårdbehovet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kolla in grävmaskinistens fynd – övergivna korridorer: "Spännande"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig