info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här räddar grävmaskinisten Patrik skolan: "Många har tackat"

Grävmaskinisten Patrik Rosberg reagerade blixtsnabbt när hans gamla skola brann. Han hjälpte brandkåren att rädda stora delar av byggnaden. Men hjälten har hållit sig undan – först ett år efter branden vill han berätta. "Det är lite jobbigt med uppmärksamheten".

Sandsbro skola utanför Växjö började brinna en kväll för drygt ett år sedan. Av en ren slump var grävmaskinisten och Växjöbon Patrik Rosberg i närheten. Han skjutsade hem sin sons kompis till Sandsbro när han märkte att det brann längre bort. Lågorna växte snabbt och hela skolan, där Patrik själv varit elev, riskerade att brinna upp.
– Vi fastnade vid brandplatsen. Jag gick ut och pratade med räddningstjänsten och erbjöd mig att hjälpa till, eftersom jag hade maskinen 20 minuter bort. Det nappade de på.

VIDEO: Se hur Patrik Rosberg räddar skolan. (Desktop) Foto: Carl Carlert

Läs också Kolla in grävmaskinistens fynd – övergivna korridorer: "Spännande"

Patrik kom snabbt tillbaka med grävaren och märkte att branden pågick i en central del av skolan. Brandmännen ville därför att Patrik skulle klyva byggnaden på två ställen för att elden inte skulle sprida sig. Men det var långt ifrån ett vanligt jobb.
– Det var mycket känslor runt om. Minst halva samhället stod och tittade. Barnen grät för att skolan brann, berättar Patrik.
Den erfarne grävmaskinisten började göra brandgator vid sidan av elden. Men eftersom lågorna bara var några meter bort fick han hjälp att kyla ner maskinen.
– På ena sidan var det tre, fyra meter till öppen eldslåga. Brandmännen sprutade vatten på maskinen för att hålla nere temperaturen. Annars hade det aldrig gått, då hade maskinen tagit skada.
Till en början arbetade Patrik Rosberg försiktigt, för att inte skada byggnaden i onödan. Då blev han tillsagd av brandkåren att öka tempot.
– Jag fick order om att vara mer burdus. Det viktiga var att jag skulle ta mig genom byggnaden så fort jag kunde. Här fick man ju bara en chans.


Och med Patriks hjälp
fick räddningstjänsten till slut kontroll på branden.
– Med hjälp av en grävmaskin rev vi ner delar av entréhallen och några kontorsdelar för att skära av elden och undvika att anslutande byggnader tog eld. Vi är glada att vi räddade stora delar av skolan, har Joakim Karlsson, räddningschef på Värends räddningstjänst berättat för SVT.

Patrik har blivit hyllad för hjältedådet av människor i sin närhet. Däremot hade ingen som helst tanke på att få någon ersättning för sin insats.
– När det var släckt sa räddningsledaren: ”Här har du faktureringsadressen”. Innan det hade jag inte tänkt på det.
Skulle du göra om det om en liknande situation inträffade?
– Ingen tvekan. Jag är uppväxt med 40-talisterna som byggt upp det här samhället. Därför känner jag att man har ett samhällsansvar. Har man då möjlighet att göra något sådant här ska man göra det.
Hur gick det med grävararen?
– Den behövde saneras. Jag hade två dagars stillestånd. Maskinen behövde saneras både utvändigt och invändigt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här räddar grävmaskinisten Patrik skolan: "Många har tackat"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig