info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Maskinförarnas fynd – bunker och gammal stad: "Hittade massa skrot"

Maskinförare får en överraskning då och då, när det klonkar till under skopan. Under marken kan de hitta en gammal bil, en granat eller en hel by.

Maskinföraren Martin Nielsen på Miljöschakt i Varberg har jobbat länge i branschen. För 15 år sedan grävde han för fjärrvärme och gjorde ett udda fynd.
– Det började med att vi hittade en massa järnskrot. Till slut märkte vi att det faktiskt var en bil som låg där. Vi grävde upp den och körde den till skroten.
Annars gör Martin Nielsen inte särskilt många spektakulära fynd i vardagen.
– Mest gräver man upp gamla uttjänta kablar, säger han.
Ett problem som maskinförare kan stöta på är att det ligger gammal bebyggelse under marken där man ska schakta för nybyggen.
– Men det är mest ett storstadsproblem. Jag gräver oftast här i Varbergstrakten och här finns det inte så mycket sånt, säger Martin Nielsen.

Läs också Jan om sitt skrämmande möte: ”Vi låg öga mot öga”

Hittade granat – polisen kom

En maskinist på ett bygge i Örebro måste ha fått en chock under ett grävarbete i april förra året, när det visade sig att det låg en granat under skopan. Efter att det farliga fyndet gjordes tillkallade man polisen, som stängde av ett stort område av bygget. Sedan skickades polisens bombgrupp till platsen och tog hand om granaten.
Bygget ligger i närheten av naturreservatet Oset-Rynningeviken, där vissa delar tidigare användes av regementet I3 som skjutfält.
Granaten hittades ungefär en kilometer från det gamla skjutfältet. Troligen var granaten ett ordentligt snedskott.
Marken scannades av ordentligt innan grävmaskinisterna kunde fortsätta sitt arbete.

Stötte på betong – fann hemlig bunker

Grävmaskinisterna blev rejält överraskade när de gjorde markarbetet inför ett husbygge. De grävde fram en hemlig fortifikationscentral från kalla kriget. Det var när Kvarteret Husaren i Örebro byggdes som fyndet gjordes.
– Vi skulle schakta jord och stötte på ett plåtlock. När vi fortsatte att gräva stötte vi på betong. När vi schaktat bort jorden såg vi att det var ett 60 kvadratmeter stort betongrum, berättar platschefen Robert Krohn, på NA Bygg.
– Vi blev minst sagt förvånade. Detta fanns ju inte på ritningarna.
Senare kunde en gammal televerksarbetare avslöja vad den hemliga bunkern använts till. I Närikes Allehanda berättade Börje Lindquist att han 1967 fick order att ta ner en gammal militärväxel där.
– Det var en brant trappa och flera lås på dörrarna. Där fanns ett växelbord och mikrofoner. Man skulle sitta där och skicka meddelanden, säger Börje.

Upptäckte historisk by

Grävmaskinister som schaktade inför ett bostadsbygge i staden Vienne i Frankrike tidigare i år grävde fram en hel by. Vid utgrävningarna kunde man sedan hitta bostäder, varav de äldsta dateras till första århundradet efter Kristi födelse. Ett av husen var en överklassvilla med framställningar av vinguden Bacchus och hans följare. Forskarna tror att byn var bebodd i 300 år och sedan övergavs på grund av en eldsvåda.
Staden Vienne, strax söder om Lyon, är redan känd för sina många romerska lämningar, men med omfattningen av det nya fyndet blir det unikt.
– Det här är utan tvekan den mest exceptionella utgrävningen av en romersk plats på 40–50 år, sa arkeologen Benjamin Clement, som leder grävandet till The Guardian.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Maskinförarnas fynd – bunker och gammal stad: "Hittade massa skrot"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig