info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klartecken för utökad korttidspermittering

En ny överenskommelse är klar om utökad korttidspermittering. Arbetstiden ska kunna minskas till 80 procent. Åtgärder ska också göras mot fusk.

Nu utökas möjligheten till korttidspermittering. Byggnadsarbetare i flera yrkesgrupper är permitterade på grund av coronakrisen.. Foto: Leif Ingvarsson

Korttidspermittering är ett sätt för arbetsgivaren att kunna behålla anställda vid problem under Coronakrisen.
Till exempel har byggnadsarbetare och byggarbetsgivare vittnat om problem då de inte får fram material. Andra kan inte utföra jobb, då de på grund av pandemin inte får tillträde till arbetsplatser.
Läs mer om korttidspermitteringar i bygg

Det nya förslaget, som presenterades på tisdagen, bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Beslut ska fattas i riksdagen och de nya reglerna gäller i tre månader, från första maj till och med juli.

Läs också Krisen slår mot Bravida och Assemblin: "Det ser inte bra ut"

Hittills har företagen som mest kunnat korttidspermittera personal till max 60 procent. I och med det nya förslaget ökas möjligheten att skicka hem personal till 80 procent. Den anställde ska kunna få runt 90 procent av sin ursprungliga lön medan staten ger stöd till företaget motsvarande cirka 70 procent av lönekostnaden.

För att stoppa fusk med bidragen ska Skatteverket också få ökade resurser till kontroll.  Resurserna motsvarar 130 medarbetare. Kontrollerna ska bland annat ske genom oanmälda kontroller av personalliggare.
Läs mer om misstänkt fusk i byggbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klartecken för utökad korttidspermittering