info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bravida-VD:n om krisen: "Så ärlig måste man vara"

Coronapandemin riskerar att slå mot vvs-branschen på sikt. Idag sker korttidspermitteringar för att kunder inte kan ta emot. Men på sikt hotar brist på jobb.

Mattias Johansson, vd och koncernchef Bravida. Foto: Pressbild/Bravida

I veckan rapporterade Byggnadsarbetaren om hur korttidspermitteringar gjorts på några ställen i vvs-branschen.

Mattias Johansson är vd och koncernchef för Bravida, med cirka 7 000 anställda i Sverige, däribland vvs- och ventilationsmontörer.

Hur påverkar coronapandemin er?
–  Det påverkar alla både privat och på jobbet. Det spelar ingen roll vad en enskild bransch faktiskt gör, det påverkar alla.

På de tre stora vvs-företagen Bravida, Assemblin och Caverion permitteras personal i olika grad.

Varför permitterar ni?
– Det är ingen efterfrågebrist än så länge utan det är snarare praktikaliteter som gör att man inte kommer åt arbetsplatserna. Det är ett fåtal arbetsplatser som faktiskt har stängt, däremot så blir det lite svårare att komma in hos vissa kunder, till exempel äldreboende som inte vill ha in besök.

Så det är inte brist på beställningar?

– Nej, det är att vi inte kommer in på arbetsplatser som skapar vår arbetsbrist nu. Sedan är jag tyvärr säker på att detta kommer att övergå i en arbetsbrist i hela branschen. Många företag, våra kunder, kommer att slita med ekonomin och det kommer att göra att man inte kan investera i samma utsträckning som man ville innan och det kommer att påverka alla branscher.

Så hur kommer det att bli på sikt?

– Hur det blir är det ingen som vet mer än att jag tror att det kommer att bli ganska tufft. Jag tror att korttidspermitteringar kommer att övergå till uppsägningar när efterfrågan minskar, så ärlig måste man nog vara. Jag tror vår bransch ändå är lyckligt lottad, till exempel finns vi i Bravida på många olika ställen och har många olika typer av kunder vilket är en stor fördel.

Hur många jobb kommer att försvinna, tror du?

–  Det är omöjligt att säga och ambitionen är att det ska bli så få som möjligt. Men det bygger på att kunderna är villiga att köpa våra tjänster, det är ju dom som faktiskt betalar våra löner. Vi hade avstämningar med alla våra svenska divisioner och de hade väldigt mycket att göra så långt. Jag tror inte att detta har kommit till oss riktigt ännu. Det är först senare vi kommer att se effekterna av de beställningar som inte blir gjorda.

Några av branschens korttidspermitteringar kan du läsa om här. 

På bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen är Niklas Beskow avtalsansvarig för Teknikinstallationsavtalet.

Niklas Beskow

Hur är situationen när det gäller corona inom vvs just nu?

– Krisen slår väldigt olika hårt beroende på vilka uppdrag företagen har, samt vilket geografiskt område de tillhör. Men situationen är allvarlig och företagen arbetar tillsammans med sina fackligt förtroendevalda för att hitta bästa möjliga lösningar för att undvika både varsel och uppsägningar.

Går det att få fram siffror hur många varsel som har lagts inom vvs?

– Vi har i nuläget inga siffror insamlade gällande detta, men ser och hör att hela branschen påverkas negativt. Eftersom vi ligger lite efter industrin i utvecklingen vet vi att fler varsel troligen är på ingång, men hur mycket vill vi inte spekulera i.

Det är också oklart hur många korttidspermitteringar som är på gång. Men många medlemsföretag har frågor om detta.

Vad är orsakerna till att man varslar/korttidspermitterar?

– Vi i installationsbranschen märker av att fler kunder stänger dörren för våra företag. Det kan handla om platser där man inte vill äventyra riskgrupper. Eller att det införts hårdare regler om vem som får vistas i lokalerna. Vår bransch är en bransch där det inte går att jobba hemifrån, vilket gör att detta slår till hårt mot företagen direkt.

Hur ser framtiden ut?

– Vår bransch är en viktig del för att omställningen till ett klimatsmart samhälle ska fungera. Ska vi klara av att bygga allt som krävs i vårt samhälle, och installera ny klimatsmart teknik när pandemin är över, så måste vi ha kvar medarbetarna i företagen. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bravida-VD:n om krisen: "Så ärlig måste man vara"