info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krisen slår mot Bravida och Assemblin: "Det ser inte bra ut"

Corona-krisen slår nu hårt mot vvs-företagen. Både på Bravida och Assemblin är cirka 25 rörmokare korttidspermitterade.
– Det beställs inget nytt, vi kommer inte in i lägenheter och alla äldreboenden är bommade. Det ser inte alls bra ut, säger rörmokaren Göran Månsson på Bravida.

Göran Månsson är rörmokare på Bravida men är nu korttidspermitterad på grund av coronaviruset. Foto: Privat

Den 16 mars beslutade regeringen om korttidspermittering, även kallat korttidsarbete. Det är inte samma sak som vanlig permittering.

Syftet är att företag som drabbas av en extern oförutsedd kris som covid-19 ska ha ekonomiska möjligheter att behålla sin personal och kunna växla upp snabbt igen när läget vänder.

I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd.

På Bravida VS-service i Stockholm arbetar 24 rörmokare. Sex rörmokare berörs av permitteringarna. Men 20 rörmokare turas om att vara hemma, eftersom de är portade från många arbetsplatser på grund av corona-viruset.

– Jag var permitterad förra veckan och även denna vecka. Vi turas om. Det är 60 procents arbetsreducering på en fyraveckorsperiod, säger Göran Månsson, facklig förtroendeman för Byggnads på Bravida.

Under korttidspermitteringen får rörmokarna 92,5 procent av lönen.

– Om det kan rädda jobb, så är det kanon. Vi försöker att vara uppfinningsrika och låna ut folk till andra delar. Men om vi inte drar in några pengar så är risken stor att de säger upp folk, säger Göran Månsson.

Även på Bravidas VS-service i Luleå är personal permitterade. Här rör det sig om fyra rörmokare av totalt 18 anställda. På tre andra vvs-arbetsplatser runt om i Sverige pågår förhandlingar om korttidspermitteringar.

– Det tuffar på ganska bra, men vårt stora orosmoment är att vårdinrättningar och fastighetsbolag har nekat rörmokare att komma in och göra jobben, säger Krister Wikander, centralt sammankallande på Bravida på Byggnads avtal.

–  Jag är orolig för att det blir fler korttidspermitteringar och om det fortsätter så här är jag orolig för arbetsbrist, säger Krister Wikander.

Just nu förs det diskussioner inom Bravida hur man ska kunna låna ut rörmokare internt från de avdelningar som har lite att göra till de avdelningar som har mycket vvs-jobb. Det pågår även diskussioner mellan vvs-företagen Assemblin, Bravida och Caverion om att låna folk mellan företagen.

– Varannan dag har vi mb-ledamöter videomöten för att se om vi kan låna mellan företagen, säger Krister Wikander.

Även på vvs-företaget Assemblin är cirka ett 15-tal rörmokare korttidspermitterade runt om i landet.

– Det berör våra serviceavdelningar. Vi kommer framför allt inte in på vårdinrättningar, men heller inte hos privatpersoner,  säger Niklas Jensen, centralt sammankallande på Assemblin VS.

Under förra veckan var det även förhandlingar på Caverion om korttidspermitteringar, men det är fortfarande oklart om det blir några permitteringar.

Korttidspermitteringar
  • På grund av coronapandemin har ett särskilt stöd för korttidspermittering, (även kallat korttidsarbete) införts. De fackliga organisationerna  och arbetsgivarna har på central nivå slutit avtal och nu sker förhandlingar lokalt.
  • Korttidspermitteringar har tillkommit för att företagen ska kunna behålla sin personal även om man tillfälligt måste permittera på grund av pandemin.
  • Det  innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd.
  • Arbetstagaren ska kunna gå ner i arbetstid och ändå få ut över 90 procent av lönen.
  • Det finns tre fasta nivåer för arbetstidsminskning 20, 40 eller 60 procent
  • De nya bestämmelserna träder i kraft den 7 april, men tillämpas redan från 16 mars. De kommer att gälla under 2020.
  • Tillväxtverket administrerar stödet.
Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krisen slår mot Bravida och Assemblin: "Det ser inte bra ut"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig