info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varslad i coronakrisen trots jobb: "Förskräckligt hur det blivit"

Nu börjar byggnadsarbetare drabbas på allvar av coronakrisen. Plattsättaren Rolf Eriksson är en av dem. ”Förskräckligt hur det blivit”, säger han.

Plattsättaren Rolf Eriksson är glad över att varslet inte blir av, men han är fortfarande oroligt över vad som kommer att hända framöver. "I dagsläget känns det ändå mycket bra". Foto: Roger Jansson

Vi skrev igår om varsel i byggbranschen och nu kommer både uppsägningar och korttidspermitteringar på byggföretag runt om i landet.

Rolf Eriksson, plattsättare sedan ett 20-tal år, har aldrig varit med om något liknande. Sedan förra veckan är han och 28 kollegor på samma företag varslade om uppsägning. Trots att det finns gott om order. Orsaken är osäkerheten om hur hårt coronakrisen ska slå.

Han har varit på samma företag i totalt cirka fem år. För en tid sedan fick  han aningar om att det kunde bli problem.

– Jag kände att det här var på gång, när vi hörde att lastbilarna inte får köra genom Europa. Vi använder ju mycket material som kommer från Spanien och Italien, säger han.

Han känner en oro både för egen del och branschen
­

– Vi får se hur det här slutar, jag vet inte. Det är förskräckligt hur det har blivit. Och det blir följdverkningar i hela branschen. Får inte vi material att kakla badrum, då kan inte rörmokaren komplettera med sitt.

De som varslats på hans företag har mellan två och fyra månaders uppsägningstid. Rolf Eriksson har tre månader.

– Det känns inte bra. Jag börjar närma mig 60 och ska ut på arbetsmarknaden och vem anställer en 60-åring? Jag hoppas det går över. Vi får avvakta en månad och se vart det barkar hän, säger han.

Och samma oro som finns bland arbetarna finns hos Rolf Erikssons arbetsgivare, som varslat nästan hälften av arbetsstyrkan.

Martin Corell, är vd och ägare till Bergströms Plattsättning i Västerås med ett 70-tal anställda.

Vad är orsaken till att ni varslat om uppsägning?

– Anledningen är att vi inte vet vad konsekvensen blir av coronapandemin. I vår orderbok ser det jättebra ut men vi har ingen aning om vad som händer, vad följderna blir om byggen måste stänga. Vi vet heller inte hur det blir med våra materialleveranser, eftersom vi importerar mycket från Italien och Spanien.

Då coronakrisen kom hade företaget precis nyanställt en person och stod i begrepp att anställda fler.
Än så länge finns material för någon månad.

Martin Corell hoppas slippa genomföra uppsägningarna.
– Fortsätter det trilla på som idag så behöver vi förhoppningsvis inte verkställa varseln. Vi får se hur det utvecklar sig. Vi jobbar för fullt för att verkställa ordrarna och tar hem material för att ställa på hyllan, så vi kan fortsätta jobba, säger han

På Byggnads i Mälardalen märks den stora ovissheten i branschen tydligt. Där förhandlar man nu om uppsägningar och korttidspermitteringar till följd av coronan. Det är mycket frågor, telefonerna går varma.

– Coronakrisen slår över hela byggbranschen, över alla typer av företag. Det är en stor oro, men samtidigt som företag säger upp och korttidspermitterar finns det företag som har så mycket att göra att de ringer och är oroliga för vad de ska göra om folk blir sjuka, säger Emil Persson, avtalsansvarig på Byggnads i Mälardalen.

Efter den 16 mars har uppsägningsförhandlingar hållits för 16 företag. Totalt  81 personer är uppsagda på grund av arbetsbrist. 29 av dem finns på plattsättarföretaget där Rolf Eriksson jobbar. De flesta företagen är mindre.

På flera företag sker också korttidspermitteringar enligt de nya reglerna, totalt omfattas hittills 50 personer på sju företag. Förhandlingar pågår om ytterligare 50 personer.

– Det händer grejer varje timme. Medan jag pratat med dig har jag fått in en korttidspermittering till rörande ett tiotal personer,  säger Emil Persson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Varslad i coronakrisen trots jobb: "Förskräckligt hur det blivit"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig