info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kraftig ökning av byggvarsel – oro för stort mörkertal

Antalet byggvarsel under mars har nästan tredubblats sedan förra året. Vissa kommuner gör nu halt i ett antal projekt. Samtidigt befaras att mörkertalet är stort bland småföretagen.

Antalel byggvarsel under mars har nästan tredubblats jämfört med förra året. Foto: Mostphotos

Den pågående corona-epidemin gör nu kraftiga avtryck i varselstatistiken.

Varselsiffrorna under mars månad som Arbetsförmedlingen presenterade under måndagen var rekordhöga – under mars månad var det totalt 36 800 personer som varslades om uppsägning.

Aldrig tidigare har siffrorna varit så höga under en månad, varken under finanskrisen eller 1990-talskrisen.

Värst drabbad är hotell- och restaurangverksamheten, följt av handel och transport.

Även inom byggverksamheten ökar nu varslen, även om ökningen inte är lika kraftig som i de näringsgrenar som drabbats värst av coronakrisen.

Antalet byggvarsel under mars månad var 1 210 jämfört med 479 i mars 2019. Under februari var antalet varsel 321, visar Arbetsförmedlingens siffror.

– Kurvan över antalet varsel har varit på väg upp under två års tid, men den dramatiska ökningen under mars förklaras med corona, säger Fredrik Isaksson, chefsekonom på arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.

Enligt Fredrik Isaksson är det framför allt bostadsbyggandet som har bromsat in. Även privata lokalinvesteringar, som att bygga nya hotell och affärslokaler står i vissa fall helt still.

– Vi får även signaler att vissa kommuner gör halt i vissa projekt, men att större infrastrukturprojekt löper på enligt plan, säger Fredrik Isaksson på Byggföretagen.

Hur är stämningen bland byggföretagen?
– Tror att det finns en rätt stor oro därute men det är ändå få projekt som har tvärstoppat. De flesta projekt löper på, men det har blivit trögare med nya beställningar. Vi får också indikationer på att importen av material inte flyter på lika bra som tidigare, säger Fredrik Isaksson.

Enligt lag är företag med fem anställda eller fler skyldiga att meddela Arbetsförmedlingen om det finns risk för uppsägning eller permittering inom samma län. Därför kan mörkertalet vara stort bland små företag.

– Ja, den underliggande utvecklingen är värre. Vi får signaler från många företag som har det jättejobbigt just nu.

Hur ser det ut framöver?
– Det man kan hoppas på är att om återhämtningen kommer ganska snart så behöver inte varslen omsättas i  uppsägningar, men om det drar ut på tiden så kommer det att synas i arbetslöshetssiffrorna.

Fortfarande ligger antalet byggvarsel lägre än under både finans- och eurokrisen.

Under sista kvartalet 2008 varslades 5 012 personer under tre månader. Bara under november månad 2008 var antalet varsel 2 145 personer.

Under eurokrisen var antalet varsel också högre, 1 351 personer under oktober månad 2012.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kraftig ökning av byggvarsel – oro för stort mörkertal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig