info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v49

Kan orsaka livsfara – bygghjälm återkallas

Skyddshjälmen Balance AC som används av många byggnadsarbetare återkallas. Den håller inte vad den utlovar vid slag och tryck från sidan. ”Extremt olyckligt”, säger Swedols ansvarige chef.

Skyddshjälmen Balance AC som används på många byggen återkallas. Den håller inte vad den utlovar vid slag och tryck från sidan. ”Extremt olyckligt”, säger Swedols ansvarige chef.

Grolls och Swedol återkallar alla hjälmar av märket Balance AC, som tillverkats under åren 2013- 2018.
Vid en granskning har Arbetsmiljöverket upptäckt att hjälmarna inte lever upp till de krav den ska hålla för.

Läs också Hjälmlarmet – spetsigt föremål slog igenom

­– Hjälmen klarar inte de krav vi utlovar vid tryck och slag från sidan, säger Rikard Vedin, inköps- och sortimentschef för kläder och skydd på Swedol AB. Företaget företräder också varumärket Grolls, som marknadsför Balance AC.

Hur många hjälmar finns ute på byggarbetsplatserna?

– Vi kontrollerar det och kan inte lämna någon exakt siffra idag, säger Rikard Vedin.

Vet ni om någon skadats på grund av bristande information om hjälmen?

– Nej, vi har inte fått några uppgifter om det.

Läs också Företaget tränar på fejkade olyckor

Felet upptäcktes då Arbetsmiljöverket under förra året testade industrihjälmar, som en del av sin marknadskontroll.  I våras fick Swedol veta om problemen med hjälmen.

– Testmetoden för att testa trycket från sidan har varit annorlunda och nu har de ändrat. Då klarar inte de här hjälmarna det trycket. Vi har diskuterat med vårt testorgan som sköter alla våra tester och certifieringar i Sverige hur det kommer sig att detta inte upptäckts tidigare. Vi gör ju regelbundet tester i produktionen, säger Rikard Vedin.

Vilka är riskerna för en arbetare som använder denna hjälm?
”Skulle ett tryck uppkomma från sidorna på hjälmen, så tål den inte det med nytt testförfarande, den är för mjuk. I vardagen för den som arbetar är det ingen större effekt.”, skriver företagets kvalitets- och miljöchef Elisabeth Lindén i ett mail. Enligt henne har hjälmarna årligen lämnats för test enligt reglerna.

Produktionsdatum hittar man på insidan av brättet hjälmen. Där finns en klocka med en visning av året och produktionsmånad.

Formellt sett handlar det om att hjälmen inte lever upp till kraven för lateraldeformation enligt standarden EN397:2012+A1:2012.
Den som vill lämna in sin hjälm ska kontakta en Grolls-eller Swedolbutik eller innesäljare på Swedol.

Annons
EHRAB 250×600 v49c
EHRAB 250×600 v49b
EHRAB 250×600 v49a

Du läser: Kan orsaka livsfara – bygghjälm återkallas