Företaget tränar på fejkade olyckor
En byggjobbare låtsas ramla ner från en ställning. Sedan kollar företaget hur de anställda reagerar, allt för att öka säkerheten.
– Vi ser till så att våra rutiner är säkerställda, säger Gustav Falkenström, vd på NA Bygg.
Det sker många olyckor i byggbranschen. Hittills har det anmälts 3 261 olyckor med personskador på byggarbetsplatser för 2018, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.
Byggföretaget NA Bygg, som bland annat finns i Hallsberg, Örebro och Karlskoga, tar krafttag för att komma åt problemet. Som Svt Nyheter tidigare har rapporterat har NA Bygg börjat träna på olyckor på arbetsplatserna tillsammans med Räddningstjänsten. Första övningen var en simulerad olycka där en man låtsades ha ramlat ner från en byggnadsställning.
– Vi ville simulera den så bra som det bara gick, så att de på arbetsplatsen inte skulle veta om den, varken hantverkare eller underentreprenörer. Då får man ju ett visst beteende, säger Gustav Falkenström, vd på NA Bygg.
Blev någon i personalen arg när det visade sig vara en fejkolycka?
– Nej, det finns ju inget ont uppsåt i det här. Alla är positiva att man bryr sig och engagerad i frågan.
Hur startade samarbetet?
– Vi tog kontakt med Räddningstjänsten och de var jätteintresserade och positiva. När vi gjorde den första övningen märkte de att deras verktyg inte fungerade optimalt. Så de var tvungna att lära sig och ändra rutinerna lite grann.
Vad har ni lärt er på övningarna?
– Det är bra både för dem och oss att träna rutiner och se hur man reagerar vid sådana här skeden. Vi ser till så att våra rutiner är säkerställda och det också fungerar för Räddningstjänsten när de kommer till våra byggarbetsplatser och en olycka skulle ha inträffat.
Gustav Falkenström berättar att NA Bygg tänker fortsätta samarbetet med Räddningstjänsten.
– Vi lär oss jättemycket. Och sådant här arbete behövs hela tiden eftersom våra byggarbetsplatser förändras, när det gäller allt från platsledning till typ av projekt, säger han.