info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v49

Träna på byggrisker i ny säkerhetspark

Träna på riskerna och hindra att de händer på bygget. Det är tanken bakom en ny säkerhetspark som ska byggas.

En bild från en säkerhetspark i Finland. En anordning används för att skydda arbetaren från rasmassor. Foto: Berndt Jonsson

En ny säkerhetspark ska minska olyckor och skador. Här ska byggnadsarbetare och andra i byggbranschen få träna på risker och reflektera över vad som leder till olyckor och hur de kan hindras. Liknande säkerhetsparker finns idag i Finland men detta är den första i Sverige.

Initiativtagare till parken är Sveriges Byggindustrier där Berndt Jonsson är nationell samordnare för arbetsmiljö.

Läs också Företaget tränar på fejkade olyckor

–Tanken är att skapa en bättre säkerhetskultur i byggbranschen med färre olyckor och färre arbetssjukdomar, säger han.

Parken ska byggas på ett 15 000 kvadratmeter stort område vid Arlanda flygplats och slå upp portarna i september nästa år. Verksamheten är branschgemensam och riktar sig till alla i byggprocessen, från byggnadsarbetare till byggherrar, liksom till olika utbildningar inom bygg.

Berndt Jonsson tror att parken kan tillföra en annan typ av lärande än dagens.

– Vi vill använda en annan pedagogik än bara information och traditionell utbildning. Här kan man se,  höra och reflektera över säkerhet på ett sätt som man inte gör när man bara utbildas i en konferensrumsmiljö.

Just nu pågår arbetet med att förbereda utformningen av de olika träningsstationerna, som både ska erbjuda tränings- och visningsmiljöer.  De ska spegla olika riskmoment inom bygg- och anläggning. En av dem ska till exempel handla om arbete på hög höjd, om arbete med balkar och tunga montage, en annan handlar om arbete väg och säkert arbete vid schakt.
Även skilda teman som byggplanering, skärskador och belastningsfrågor kommer att tas upp.

– Reflektioner kommer att genomsyra all verksamhet i parken, oavsett station, säger Hans Hedberg, projektledare för den framtida parken.

Annons
EHRAB 250×600 v49c
EHRAB 250×600 v49b
EHRAB 250×600 v49a

Du läser: Träna på byggrisker i ny säkerhetspark