info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v38, 39

Kast i berget orsakade olyckan i Grimsta

Det var ren tur att ingen människa kom till skada vid sprängolyckan i Grimsta i oktober 2018. Nu har Arbetsmiljöverket gjort en tillsyn av ärendet. Verket menar att olyckan berodde på kast i berget.

Flera fönster och balkonger förstördes vid sprängolyckan i Grimsta i Stockholm 31 oktober 2018. Foto: Niklas Svahn/TT

Flera lägenheter skadades när en sprängning gick snett i ett bostadsområde i Grimsta den 31 oktober 2018. Stora stenar for in i huskroppen med full kraft, vilket ledde till att flera balkonger och fönster förstördes. Som tur var kom ingen människa till skada.

Nu har Arbetsmiljöverket inspekterat olyckan och bett AP Sprängtjänst som skötte sprängningen att komma in med en utredning.

Läs också Dagen efter sprängolyckan: ”Brukar bero på dålig täckning eller slag”

– Sprängarna ska följa en rad föreskrifter. I det här fallet gick det lite snett, och då begär vi in en utredning. Sprängföretaget har gjort en bedömning att det var ett kast i berget som gjorde att det sprutade sten, säger Anette Wendel, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Enligt Arbetsmiljöverket kan alltså varken byggföretag eller sprängare hållas ansvariga för det inträffade.

Bygget där sprängolyckan inträffade ligger i ett tättbebyggt område. Beställare är Svenska bostäder och huvudentreprenör är Erlandssons Bygg. Att de skulle ha gjort något fel genom att spärra av ett för litet område kan inte Anette Wendel se.
– Det hade inte hjälpt att spärra av ett större område, det var ett hus i vägen. De gjorde vad de kunde och har följt det som våra föreskrifter säger.

Annons
Infobric 250×600 v38, 39

Du läser: Kast i berget orsakade olyckan i Grimsta