info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jobbet bakom häftiga duschväggen: "Skulle inte kalla det svårt"

Norrtälje Byggnadsglas fick uppgiften att sätta upp duschväggar mot ett berg. Ett jobb som kanske ser komplicerat ut, men som var lätt för glasmästarna Patrik Johansson och Christian Larsson.

Patrik Johansson till vänster och Christian Larsson till höger. Foto: Privat

Patrik Johansson och kollegan Christian Larsson på Norrtälje Byggnadsglas blev kontaktade av en kund som ville sätta två duschväggar i badrummet. Ett helt vanlig jobb för en glasmästare, men i detta badrum var duschen vid en bergvägg.

Hos kunden gjorde de en mall efter bergväggen. Mallen lämnade de in till glasleverantören Klaes Jansson som skar ut glaset efter deras mätning. I golvet limmade de fast en golvlist som de satte ned de två fasta duschväggarna i och UV-limmade ihop hörnet.

– Det är väldigt vanligt med konstruktionen, det ovanliga i det här är bergväggen. Fördelen med alla glasmästare är att vi kan beställa alla mått och skräddarsy glaset efter det man har.

Glaset är skräddarsytt efter bergväggen. Foto: Privat.

När de fick alla glas gick det snabbt. De satte allt på en dag, förutom dörren som de monterade dagen efter.

Var det svårt?

– Alla konstruktioner som den här är struliga på det sätt att har du inte måttat är du körd. Härdat glas kan du aldrig skära om. Måttningen är a och o. Det är inget man gör första dagen på jobbet men vi skulle nog inte kalla det svårt. Jag tror att de flesta glasmästare jobbar med det här.

Har du några tips för att få till ett bra jobb?

– Att tänka på är framförallt måttningen. Rita upp på golvet eller på en träbit, vad som helst egentligen, så du vet hur den färdiga duschen ser ut. Laser är också bra. En glasbit på två meter vill man inte ska skeva. Om man limmar golvlisten och ställer glasbiten i den måste allt vara rakt.

Lönegapet för plattsättare – 65 kronor

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jobbet bakom häftiga duschväggen: "Skulle inte kalla det svårt"