info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jättebro över E4:an sprängd – kolla in smällen!

Det var i helgen som sprängningen ägde rum. En 70 meter lång bro nära Kungens kurva i Stockholm flög i luften.

Se filmen från hur sprängningen gick till längre ner i artikeln. Foto: Henrik Juhlin

Säkerligen var det en viss anspänning sista timmen innan smällen. 1 600 borrhål var laddade med sprängmedel. Sprängskyddet var på plats – fiberdukar istället för traditionella sprängmattor. Dukarna var upphängda på grova vajrar som satts upp på bron. De skulle förhindra att betongrester skickades iväg långa sträckor.

Smällen var öronbedövande. Film: Henrik Juhlin.

Med tanke på det bor mycket folk i området fanns det en oro för att många skulle samlas för att bevittna sprängningen. Något som krävde ett stort avspärrat område och flera andra säkerhetsåtgärder. Bland annat drönare.

– Vi kommer också att använda drönare och värmekameror, tio minuter innan vi spränger ska drönarna upp så att vi kan vara säkra på att alla står på rätt ställe, sa Veor Åhlander på Drive Entreprenad till Leveranstidningen Entreprenad, innan det var dags.

Men allt gick bra. 2 000 ton betong flög i luften som planerat. Nu väntar arbetet med att köra bort resterna. Brorivningen är en del den nya trafikleden Förbifart Stockholm. Bron som nu är spräng ska ersättas med en rondell.

Se sprängningen i slow motion. Film: Henrik Juhlin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jättebro över E4:an sprängd – kolla in smällen!

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig