info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt lagförslag: ”Hårdare kontroll för att få använda sprängmedel”

Förstärkt lagstiftning och lättare att spåra sprängämnen. Det är två av flera förslag som regeringen presenterade idag.

I dag har regeringen presenterat flera förslag för att försvåra för kriminella att komma över sprängmedel. Foto: Mostphoto

Det var i slutet av januari som inrikesminister Mikael Damberg (S) bjöd in flera aktörer, bland annat byggbranschen, för att diskutera åtgärder för att göra det svårare för kriminella att få tag på sprängmedel. Sedan dess har de haft flera möten, ett arbete som nu är klart.

– Det stora antalet sprängningar i samhället de senaste åren gör att vi nu kommer med åtgärder för att sprängmedel inte ska stjälas från bland annat byggarbetsplatser, sa Mikael Damberg på en presskonferens idag.

Läs också Sprängare: ”Vi är trötta på att svartmålas”

Bland annat kommer regeringen lägga fram ett lagförslag som innebär att fler personer som hanterar sprängmedel ska kontrolleras. Det ska även bli ett förtydligande när det gäller lämplighetsprövning och tillståndsprövning.

Regeringen kommer också i morgon ge tre uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Ett handlar om att ta fram en ny metod för att märka sprängmedel. Idag sitter det ofta bara en klisterlapp på sprängmedlet, vilket försvårar för polisen när de utreder en olycka. Här vill ministern se en annan typ av märkning så att sprängmedlet går att spåra även efter en detontion.

Det andra uppdraget handlar om att MSB ska granska kommunernas hantering av tillstånd när det gäller sprängmedel och komma med förslag på hur det arbete kan förbättras.

– MSB ska lämna förslag på åtgärder och rekommendationer på hur man kan utveckla och förbättra det arbetet, säger Mikael Damberg.

Det tredje uppdraget innebär att MSB ska inrätta och ansvara för ett forum för sprängämnessäkerhet.

Läs också På bygget efter sprängdåden: ”Extra uppsikt på fordon och folk”

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt lagförslag: ”Hårdare kontroll för att få använda sprängmedel”