info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Jag tog med lera från Sverige"

Muraren Tom Yttergren från Gotland reste till norra Italien för att mura en kakelugn. Sedan blev det en fortsättning på utlandsjobben på Kreta.

Varför reste du utomlands för att jobba?
-Jag fick möjlighet tack vare en bekants bekant. Mitt uppdrag var att mura upp en kakelugn från 1927 från ett hus i Uppsala i ett hus i norra Italien.
Hur var det att mura där?

-Själva hantverket var som här hemma, men grejerna runtomkring var lite mer omständliga. Jag tog med lera från Sverige men sedan måste man åka runt och köpa material på olika ställen. Tegel från ett ställe och sand från ett annat och ståltråd från ett tredje. Jag hade lite hjälp av bymuraren, men murningen gjorde jag själv.
Vad skiljer sig i byggteknik där jämfört med här?

-En kakelugn, det händer inte i Italien. I byn hade de inte sett någon kakelugn förut, bymuraren var lite skeptisk. Kakelugnen jag murade upp var rund, vit och utan större utsvävningar.
Vad var roligast med att jobba utomlands?

-Hela grejen. Jag kunde förena nytta med nöje och tog familjen med mig. Vi reste till Genua och norra Toscana och avslutade i Nice. Miljön var fantastisk. Huset låg högt med utsikt över berg och med sikt ända ut till medelhavet.
Du har nyligen kommit hem från en annan resa, vart?

-Ja. Jag var ju i Italien i februari och kom nyligen hem från Kreta, där en svenska byggt ett halmbalshus, som jag och en kollega putsade med kalkbruk utanpå. Vi kommer eventuellt att återvända.
Du kommer från en gotländsk murarfamilj, vad är det bästa med hantverket?

-Ja, jag är fjärde generationens murare. Min farfars far Gösta fick många söner och många av dem blev murare. Jag har stor respekt för mureriet. Speciellt när man renoverar i äldre hus, att de kunde bygga så vackert och komplicerat förr.
Kan du tänka dig fler utlandsjobb?

-Ja, bara det funkar med familjen. Det är roligt att se något nytt och det är varmt och skönt att jobba utomlands.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Jag tog med lera från Sverige"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig