info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ja till statligt byggbolag: ”Jag vågade inte tro på det”

Kongressen fattade under lördagen beslut om att Byggnads ska jobba för att det etableras ett statligt byggbolag. Ett företag som ska bygga, äga och förvalta bostäder.

Ola Wendell, ombud från Skåne, blev glad och överraskad att motionen gick igenom. Foto: Katarina Connheim.

Det var region Skåne som lämnat in en motion där de ville att Byggnads ”ska verka för att ett statligt bostadsbolag etableras”. En som var uppe i talarstolen var Niclas Svanberg från region Skåne.

”Det har alltid legat mig varmt om hjärtat. Ett eget statligt byggbolag. Vi behöver det. Vi ser hur det ser ut på arbetsmarknaden idag. Vi är socialister.” sa han från podiet.

Läs också Skänker pengar till migrantcenter i Qatar

I motionen lyfter regionen fram att Sverige en gång i tiden hade en mycket framgångsrik bostadspolitik. Att bostaden då var en medborglig rättighet, men att hela bostadspolitiken nu är den mest marknadsliberala i världen.

Även Ola Wendel, kongressombud från region Skåne, är glad över beslutet.

– Jag trodde det skulle bli tufft så jag vågade inte tro på det. Det är ett radikalt beslut.

Varför vill du ha ett statligt byggbolag?

– Med ett statligt bolag blir det mer ordning och reda. Det kan driva och modernisera byggbranschen och stå för sundare konkurrens.

Ola Wendel säger vidare att de stora etablerade företagen inte tar något ansvar och att utvecklingen går åt fel håll.

Förbundsstyrelsen svar på motionen var att den ser problem med att byggsektorn domineras av de tre jättarna Peab, NCC och Skanska. ”Denna marknadsstruktur befrämjar inte god konkurrens.” Ledningen är i svaret på motionen inne på att ett statligt byggbolag kan lösa problemet. Något som kan ske genom ett eller flera förvärv av ett antal mindre byggbolag.

På kongressen kommenterade förbundsstyrelsen motionen genom Jim Sundelin, ordförande för region MellanNorrland.

– Vi är helt överens. Vi gör redan det här jobbet. Det handlar om ett bostadspolitiskt program, om att vi kan påvisa att staten ska ta ett större ansvar och att marknaden inte ska styra. Så jag kan ändra vårt besvarande av motionen till ett bifall här ifrån talarstolen, sa Jim Sundelin.

Därmed fanns det bara ett förslag att ta ställning till vilket innebar ett ja för motionen om att Byggnads ska verka för ett statligt byggbolag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ja till statligt byggbolag: ”Jag vågade inte tro på det”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig