info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skänker pengar till migrantcenter i Qatar

Byggnads kongress skänker 200 000 kronor till ett center för byggnadsarbetare i Qatar. Idag på Byggnads kongress vittnade migrantarbetare från landet.
– Det har hjälpt oss att ni satt ljuset på VM-byggena.

Pengar till ett centrum för migrantarbetare i Qatar. Ambet Yuson från internationella byggfacket BWI tog emot checken. Foto: Margite Fransson

De två migrantarbetarna deltog i en paneldebatt med Ambet Yuson, generalsekreterare i internationella byggfacket BWI och Håkan Sjöstrand, med samma position i Svenska fotbollsförbundet.

Ingen av arbetarna får nämnas vid namn på grund av säkerhetsskäl. Sådan är situationen i Qatar. Samtidigt tycker de att de internationella påtryckningarna från bland annat Byggnads hjälpt dem. Det har blivit bättre vid VM-arenorna.

–  Det har blivit säkrare än förr men det finns andra sektorer där det fortfarande är mycket dåliga förhållanden både med säkerhet och boende, sa en av arbetarna.

Hans kollega stämde in:

– På vissa arbetsplatser kan vi bo 20 personer i ett rum. På arenorna är det bättre förhållanden, men där bor det fortfarande fyra personer i samma rum.

Om ett halvår hålls fotbolls-VM i Qatar. Därefter finns är risken att intresset för arbetarnas situation minskar, att det inte blir samma internationella ljus på förhållandena. Samtidigt hoppas arbetarna få möjlighet att driva fackligt arbete, något som är förbjudet idag.

Migrantarbetarna är i många fall ensamma och utlämnade åt arbetsgivare som utnyttjar dem. BWI hoppas nu att tillsammans med flera internationella organisationer få till ett migrantarbetarcenter dit arbetarna ska kunna komma, träffas och få utbildning i hälsa och säkerhet och juridisk hjälp. De 200 000 kronor som Byggnads idag skänkte ska gå till det.

Ännu är det inte klart när det arbetet kan starta. Först måste de qatariska myndigheterna godkänna det och då kommer Byggnads ordförande Johan Lindholm, som engagerat sig för arbetarnas sak, att delta i förhandlingarna.

Han lovade att Byggnads mångåriga stöd till migrantarbetarna ska fortsätta.

Byggnadsarbetaren frågade migrantarbetarna:

Vad är det mest konkreta sättet för byggarbetare i Sverige att visa solidaritet för sina kollegor i Qatar?

– Genom facket. Och frågan är större än bara Qatar. Det som görs där får konsekvenser för hela denna väldiga region.

Under kongressen sände också Vasyl Andreyev från Ukrainas byggfack Profbud en hälsning till kongressen. Johan Lindholm uppmanade alla att swisha till Byggnads insamling och lovade att förbundet möter upp med motsvarande summa.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skänker pengar till migrantcenter i Qatar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig