info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Intresset för att renovera lika litet som när Ingvar Carlsson var statsminister

Andelen hushåll som kommer att renovera sin bostad det kommande året ligger nu på 90-talsnivå. Det visar siffror från Konjunkturinstitutet (KI).

Ingvar Carlsson var statsminister på 90-talet. Nu är vilja att genomföra renovering i hemmet lika låg som då, visar siffror från Konjunkturinstitutet.
Allt färre hushåll vill renovera hemma. Foto: Wikimedia commons / Mostphotos

1995. Ingvar Carlsson är statsminister, Sverige går med i EU och svenskens intresse för att renovera sin bostad ligger på låga nivåer.

Nu visar KI:s månadsbarometer som släpptes under torsdagen att renoveringsviljan är på samma nivåer nu som för 28 år sedan.

Renovering på låga nivåer

”En rekordhög andel hushåll bedömer att det inte är troligt att de kommer att renovera bostaden inom tolv månader, vilket är motsatsen till under pandemin, våren och sommaren 2021, då andelen hushåll närmade sig rekordet åt andra hållet.”

Förutom att hushållen tvekar att satsa på renoveringar så ser även byggbranschen mörkt på framtiden. Sju av tio byggbolag säger nu att det är främst otillräcklig efterfrågan som begränsar byggandet.

Allt färre vill renovera sina bostäder.
Renovering på låga nivåer. Intresset ligger nu på en rekordlåg nivå. Foto: Mostphotos

Krympta orderstockar

Byggföretagen har jämfört med för en månad sedan blivit ännu mer pessimistiska om framtiden. Det gäller på såväl kort som lång sikt. Betydligt fler byggföretag än normalt tror nu att byggmarknaden kommer att försämras under det kommande året.

LÄS ÄVEN: Ta ert förnuft till fånga – gör som i Finland! 

Nästan tre av fyra bolag uppger att deras orderstockar har krympt de senaste tre månaderna och deras framtidstro är nu den sämsta sedan 2012.

Renovering på låga nivåer. Diagram som visar hur negativa hushållen är i dag när det gäller renovering av hemmet.
Renovering på låga nivåer. Källa: Konjunkturinstitutet.

”Stötta sektorn”

Regeringen har aviserat en höjning av taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Ett förslag som ska börja gälla från 1 juli nästa år.

– Branschen efterfrågar detta och vi ser att detta kan stötta denna sektor eftersom det kommer att leda till en ökad efterfrågan på renoveringar från hushållen, sa finansministern Elisabeth Svantesson i samband med att förslaget presenterades för en dryg månad sedan.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Intresset för att renovera lika litet som när Ingvar Carlsson var statsminister

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig