info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget åtal efter sprängolycka – nu utlovas hundar

Tunga sprängstenar for genom luften från bygget, som längst 150 meter. De förstörde tak och växthus och var en orsakades stor fara, enligt grannarna. Nu läggs förundersökningen ner men dolhundar kan bli ett vapen för att hindra liknande olyckor.

En dola ligger gömd i sprängsten och dolhunden från Dsec har markerat att den finns där. Från ett reportage om dolor. Då man hittat en dola på ett bygge hittar hundarna ofta flera. Foto: Dsec

Det är Nya Lidköpings-Tidningen som berättar om den allvarliga sprängolyckan vid Stenhammar i våras och att det inte blir något åtal. Sprängningen inträffade mitt på dagen den 13 maj på en byggarbetsplats, där man bygger för ett nytt bostadsområde. Fem fastighetsägare med hus och trädgårdar i närheten drabbades av sprängningen, då bland annat sex kilo tunga stenklumpar spred sig. Takpannor, verandatak, växthus och gräsmattor förstördes men det värsta enligt grannarna, var den allvarliga risk de utsattes för.

En person som jobbat i sitt växthus och sedan gått in i huset, blev vittne till hur fönster i växthuset krossades av stenarna. Hos en annan familj gjorde sprängsten hål i gräsmattan på en plats där ett barn ofta befann sig för att leka.

Händelsen anmäldes till polisen och senare även till Arbetsmiljöverket. Flera av grannarna vittnade för polisen om hur personal från bergsprängarfirman plockade upp stenar i trädgårdarna direkt efter sprängningen.

Sprängföretaget var anlitad av Svevia, som i sin tur anlitats av Lidköpings kommun. Kommunen har haft svårt att få klarhet i orsaken till sprängningen, där sprängsten trängt ut mellan 20 sprängmattor. Sprängföretaget menar att man hanterat säkerheten korrekt. Enligt BEF, Bergsprängningsentreprenörernas förening, kan en tänkbar orsak kan vara att dynamit från en tidigare sprängbotten, trots tidigare besiktning, låg kvar i ytterkanten av de utlagda sprängmattorna.

Åklagare Magnus Clase vid Riksenheten för Miljö och Arbetsmiljömål har bestämt sig för att lägga ner förundersökningen.

– För att gå vidare måste man kunna visa att sprängningen innebar en konkret fara för en person. Det innebär i princip att en person i man måste ha varit så nära att man hoppat undan för stenen. I det här fallet, var målsäganden inne i sitt hus. Jag ansåg inte att man kunde styrka en konkret fara, säger han till Byggnadsarbetaren.

Efter olyckan har Lidköpings kommun gått ut med ett brev till de berörda grannarna som bor nära bygget. Enligt detta brev har kommunen gjort flera åtgärder för att höja säkerheten vid framtida sprängningar. Det fanns ju misstankar om att dolor kan ha orsakat olyckan och en åtgärd blir därför, att då det är befogat, ta hjälp av dolhundar för att upptäcka kvarbliven dynamit i gamla sprängbottnar.

Vidare ska ett större område än tidigare friläggas vid sprängningar, säkerhetskontrollen av berget ska utökas och antalet sprängmattor dubbleras mot tidigare. Kommunen har också skrivit in en ny rutin för kommunikation vid kriser, berättar Nya Lidköpings-Tidningen.

Läs vårt tidigare reportag om dolhundar: ”Hundarna som räddar liv”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget åtal efter sprängolycka – nu utlovas hundar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig