info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget åtal efter rasolyckan i Ludvika

Kammaråklagare Charlotta Tanner har lagt ner förundersökningen om arbetsmiljöbrott gällande den dramatiska rasolyckan i Ludvika.

Det blir alltså inget åtal efter broraset i Ludvika. Det var i juli 2017 som bron rasade mitt under en gjutning. Tolv personer skadades, flera av dem allvarligt.

– Arbetsmiljöverket har beslutat att inte åtalsanmäla händelsen och efter det beslutet har jag lagt ner förundersökningen, säger kammaråklagare Charlotta Tanner.

Läs också Ludvikaolyckan: ”Samhällsansvar slå fast varför formen rasade”

Orsaken till att kammaråklagaren väljer att inte gå vidare och väcka åtal är att hon anser att det inte går att komma fram till vem som är ansvarig rent straffrättsligt.

– Det är många små omständigheter som påverkat raset. Det kan vara så att flera brustit lite men inte tillräckligt för att komma upp i en nivå så att det är fråga om ett brott. Därför går det inte att säga vem som varit straffrättsligt oaktsam om nu någon har varit det, säger Charlotta Tanner.

Under utredningen har åklagaren främst fokuserat på huvudentreprenör Skanska och Britek som var det företag som svarade för konstruktionen av den stålställning som skulle bära upp själva gjutformen.

– Vi har hämtat in utredningar från olika experter och bolagen. Utifrån det kommer jag fram till att ingen enskild varit så oaktsam att det är straffbart. Sedan har det naturligtvis brustit på flera ställen, men det går inte att slå fast att någon varit så oaktsam att de orsakat raset.

Att Arbetsmiljöverket bestämt sig för att inte åtalsanmäla är enligt Charlotta Tanner en viktigt pusselbit i beslutet att lägga ner förundersökningen.

Läs också Ludvikaolyckan: "Konstruktionsfel orsakade raset"

– Arbetsmiljöverkets utredning är ofta viktigt i en förundersökning när det gäller arbetsmiljöbrott. Det är en expertmyndighet och som har en speciell kompetens, säger Charlotta Tanner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget åtal efter rasolyckan i Ludvika

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig