info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Importerade honung, valnötter – och svartarbetare

Vid sidan av honungsimporten hade företagaren en lukrativ bisyssla: införsel av svartjobbare i landet.

Den 65-årige mannen i Västsverige verkar ha haft många olika sätt att tjäna pengar. Han har stått bakom en mängd företag som jobbat med rekrytering, socialt arbete, konsultverksamhet och bygg.

Ett projekt under senare år var handel med honung och valnötter från Moldavien. Företaget som 65-årigen ägde ägnade sig samtidigt åt byggverksamhet.

Läs också Sekretess hjälper kriminella: "Riskerar vår demokrati"

Mannen samarbetade med två moldaviska bröder, en som hanterade handeln med honung och nötter och en som basade för byggdelen.

Mannens företag skulle bland annat hyra ut moldaviska byggarbetare till ett Göteborgsbaserat bolag som ägnade sig åt lägenhetsrenovering och hade ingått ett avtal för detta. Men i förhör berättar mannen att något gick snett. Han hade hoppats att moldaverna skulle ha rumänska medborgarskap, vilket många i landet har. Men när arbetarna inte var EU-medborgare kunde de inte arbeta lagligt i Sverige.

65-åringen säger att han kände sig pressad av avtalet med byggföretaget, att man hade lovat leverera arbetskraft. Han lät därför den ena moldaviska brodern ta arbetarna till företaget ändå, där de började arbeta.

Den moldaviske brodern fick disponera pengar som fanns på 65-årigens olika kreditkort för att lösa problematiken med byggarbetarna, som fick pengar svart. 65-åringens företag fakturerade renoveringsföretaget 1,6 miljoner kronor för den oskattade arbetskraften.

65-åringen dömdes nyligen för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll till villkorlig dom med samhällstjänst 120 timmar i Göteborgs tingsrätt.

Läs också Byggare skrev om "apjävlar" på Facebook – skyllde på kollegor

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Importerade honung, valnötter – och svartarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig