info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v3

Byggare skrev om "apjävlar" på Facebook – skyllde på kollegor

Den 55-årige mannen sa att han inte skrivit det rasistiska Facebook-inlägget. Istället skyllde han på någon på byggarbetsplatsen som skulle ha använt hans dator. 55-åringen har nu dömts för hets mot folkgrupp.

Det grovt rasistiska Facebookinlägget i gruppen ""Utvisa kriminella invandrare". Foto: Förundersökning/Mostphotos

På Facebook-sidan ”Utvisa kriminella invandrare” postades 2017 ett inlägg med en länkad artikel från tidningen Fria tider. Artikeln hade namnet ”De våldtar – för att de kan”. En 55-åring, som jobbade på ett byggföretag i norra Sverige, skrev sedan en grovt rasistisk kommentar under huvudinlägget.

Här är delar av kommentaren: ”Samla ihop dessa jävla människolika apjävlar och börja med att skära k**en av dom. Efter det avlägsnar man huvet på kroppen på dem utan att stressa … Vad jag förstår så kommer inte kräken till muslimska himlen om dom halshuggits”.

I förhör sa byggaren att han inte kände igen att han skulle ha skrivit något sådant på Facebook. Han sa också att han ”tyckte att orden var väldigt grova”.

55-åringen, som jobbade i byggbranschen, berättade att han hade en ikon till Facebook på skrivbordet på jobbdatorn. Det gick att använda hans Facebook-konto utan att ange något lösenord. Han gissade att ungefär tio till tjugo anställda använde hans dator för att skriva ut arbetsorder och att någon annan måste ha skrivit det rasistiska inlägget.

Kommentaren om invandrare låg kvar i mannens namn i drygt tre år. 55-årigen tog inte bort kommentaren efter att han blivit kontaktad av polisen.

Tingsrätten ansåg inte att 55-åringens förklaring om att någon annan måste ha skrivit inlägget höll. Han har nu därför dömts till villkorlig dom för hets mot folkgrupp.


Du läser: Byggare skrev om "apjävlar" på Facebook – skyllde på kollegor