info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hur mycket tjänar en golvläggare 2024 – 7 frågor och svar om din lön

Månadslön eller ackord? Grundlön? Jämfört med andra byggyrken? Här hittar du allt som är värt att veta om golvläggarlöner.

Hur mycket tjänar en golvläggare i lön 2024? På bilden en golvläggare och en sedelbunt.
Golvläggare ligger i toppskiktet av byggets löneliga – men inte allra högst. Foto: Worldskills/CC BY-NC-SA 2.0, Mostphotos (montage)

1. Hur mycket tjänar en golvläggare?

Enligt den senaste lönestatistiken från SCB tjänar en golvläggare 178,8 kronor i timmen. Det motsvarar en månadslön på knappt 29 600 kronor. Men de siffrorna är opålitliga av flera skäl. Dels har siffrorna några år på nacken. Dels buntar SCB ihop golvläggarna med andra yrkesgrupper som takmontörer och rörmokare.

Fackförbundet Byggnads har egen statistik som tecknar en ljusare bild av lönenivån. Under första kvartalet 2024 låg snittlönen för golvläggare på 226 kronor i timmen före skatt. Den summan gäller alltså golvläggare som är med i facket.

LÄS MER: Tvärbroms för golvackordet

2. Månadslön eller ackordslön – vad betalar bäst?

I byggbranschen finns två löneformer: Tidlön och prestationslön. Tidlön är samma sak som månadslön. Prestationslönen kallas oftast för ackord och är kopplad till hur bra ditt arbetslag presterar.

Tidlönen ligger alltid en bit under ackordslönen. Under första kvartalet 2024 låg tidlönen för en golvläggare på 222 kronor i timmen medan ackordslönen snittade 284 kronor i timmen, enligt Byggnads siffror.

Golvläggare har hög lön jämfört med andra yrkesgrupper.
Är du golvläggarlärling? Lärlingslönen räknas upp hela vägen fram till yrkesbeviset.

3. Vilken grundlön har en golvläggare? 

Lönegolvet för en golvläggare regleras av byggavtalet, alltså kollektivavtalet mellan Byggnads och Byggföretagen. Sedan den 1 maj 2024 ligger grundlönen på 188,50 kronor i timmen eller 32 799 kronor i månaden för en golvläggare med yrkesbevis.

LÄS MER: Så höjer du golvackordet – fem steg

4. Var i Sverige är lönen högst? 

I Norrland duggar miljardprojektet tätt. Det driver upp lönerna. Under första kvartalet 2024 hade Västerbotten de högsta tidlönerna med 240 kronor i timmen. Näst högst låg Västra Götaland/Halland med 235 kronor i timmen.

När det gäller ackordet utklassar Norrbotten resten av landet, med 408 kronor i timmen under första kvartalet 2024. Men resultatet bygger bara på några hundra arbetstimmar och ska tolkas försiktigt. Näst bäst gick det för Östergötland/Småland där ackordet landade på 321 kronor i timmen.

LÄS MER: Guide – så driver du golvläggaren till vansinne

5. Hur ligger golvläggare till i löneligan? 

Grattis golvläggare, sett till både tidlön och prestationslön tar du en topplacering i byggets löneliga. Men till förstaplatsen är det en bit. VVS:arna tjänar nästan 30 kronor mer i timmen på ackord, och för tidlöner ligger stenarbetare 14 kronor högre per timme.

Men golvläggarna klår plattsättare, snickare, maskinförare med flera.

En golvläggare jobbar med renoveringen av Mälsåkers slott.
Nyproduktion eller rot-jobb? Utan en skicklig golvläggare går det inte.

6. Hur är det med lärlingslöner?

För golvläggare krävs 36 månaders lärlingstid innan det eftertraktade yrkesbeviset är i hamn. Lärlingslönerna regleras i byggavtalet.

Under dina första tolv månader som lärling får du 70 procent av byggavtalets grundlön. Det motsvarar 132 kronor i timmen eller 22 959 kronor i månaden.

År två gäller 80 procent av grundlönen, alltså 151 kronor i timmen eller 26 239 kronor i månaden. Tredje året ska lärlingen ha 90 procent, vilket betyder 170 kronor i timmen eller 29 519 kronor i månaden.

LÄS MER: Mattan som drar ner ackordet

7. Är det lätt att få jobb som som golvläggare? 

Byggkonjunkturen svajar och konkurserna duggar tätt. Det har fått Arbetsförmedlingen att ändra sin framtidsprognos.

I fjol ansågs golvläggare ha ”stora möjligheter” att hitta jobb. Men den som surfar in på Arbetsförmedlingens sajt nu möts av det svårtydda beskedet att: ”Tyvärr finns ingen bedömning för det här yrket, på grund av begränsat underlag.”


Allt om bygglöner – följ Cenneth Niklassons löneblogg!

För låg lön som golvläggare?

Har du fel lön? Om du är med i ett fackförbund så kontaktar du din närmaste fackliga företrädare så hjälper hen dig vidare.

Även om du inte är med i facket så har du rätt till de löner som byggavtalet anger, så länge företaget där du jobbar är bundet av kollektivavtal. Vet du inte om företaget har avtal? Fråga en fackliga företrädare på arbetsplatsen. Om det inte finns någon facklig? Fråga chefen! Du kan också söka på företagets namn i gratistjänsten Kollektivavtalskollen.

Om du jobbar på ett byggföretag som inte är bundet av kollektivavtal så finns det ingen lagstadgad undre gräns för hur låg lön arbetsgivaren får sätta. Ett alternativ för att få upp lönen är att löneförhandla eller byta jobb.

Ett annat alternativ – om du inte redan är medlem – är att gå med i facket och arbeta för att firman ska teckna avtal. Snacka ihop dig med kollegorna innan, tillsammans är ni starkare!

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hur mycket tjänar en golvläggare 2024 – 7 frågor och svar om din lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig