info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Han vann "Årets byggmiss 2018"

Fotot av fadäsen gav Jimmy Bjellder segern i ”Årets Byggmiss 2018”. ”Verkligen kul att vinna. Det var inget som jag räknade med från början", säger han

Snickaren Jimmy Bjellder från Västerås vann priset för sin bild. Förutom bucklan vinner Jimmy en skruvdragare DRC 18 5,2 Ah Plus från Festool. Foto: Jonas Bilberg

Det började med flera hundra byggmissar. 23 gick vidare till final. Sedan fick ni på bygget rösta. Och nu är det klart, vinnare är snickaren Jimmy Bjellder från Västerås.

Jimmy skickade in ett foto som han tog på bygget av ett flerfamiljshus i Västerås.

Läs också "Har varit hemmapularnas VM"

Bakgrunden är följande: byggbolaget som han arbetade på låg efter och för att bli klara i tid plockade de in ett annat företag för att köra alla listjobb.

– Det roliga är att det här bolaget är specialiserade på att sätta lister, berättar Jimmy Bjellder och fortsätter:

– Vi märkte ingenting i början. På bygget går vi inte direkt och kollar in hur andra utför jobbet. Men när vi kom upp på fjärde våningen upptäckte vi att han gjort en del udda lösningar på listningen. Det där ytterhörnet på bilden är bara ett exempel.

Hur reagerade ni andra snickare på utförandet?

– Vi höll på att skratta ihjäl oss.

Läs också Byggnadsarbetaren kan få digitalt pris

Den vinnande missen.

Hur slutade hela historien?

– Vi fick göra om alltihopa. Det hade aldrig gått igenom besiktningen.

I Facebookgruppen ”Byggmissar – klantigast i Byggsverige” kommer det in en jämn ström av bilder på saker och ting på bygget som gått lite galet. Det är allt från planeringsmissar, oväntade lösningar till direkt slarvigt hantverk. Jimmy Bjellder tror att många byggmissar uppstår när folk som tror att de kan gör något fast de inte har tillräckliga kunskaper.

– En del tror att de kan snickra, kakla och göra vad som helst. De kan säkert en del, men det räcker liksom inte hela vägen fram. Då blir det ofta misstag. Det har jag sett många gånger hemma hos folk som fixat själva. I stället för att ta in folk som kan sitt jobb slutar det med bortkastade pengar på dyra material.

Hur är det själv, har du gjort någon byggmiss?

Läs också Snickaren erkände felet – då var det för sent

– Ingen större, men visst har det hänt att jag borrat fel när jag ska montera handtag på köksluckor. Får skylla på att tempot är högt och att det i dag är stor variation när det gäller handtagen på luckorna. Och med alla hål i samma mall så kan det bli fel.

Som regerande segrare kommer Jimmy hålla utkik efter nya missar under året. Allt för att försöka försvara bucklan. Men han tror att det kan bli svårt.

– Jag ska göra ett försök.

TOPP FEM:

1 ”Bit för bit”, Jimmy Bjellder, snickare, 18, 6 %.

2 ”Just det, undertaket”, Benny Andersson, snickare 17,2 %. (Pris: Sentrotec-Systainer från Festool.)

3 ” Varmt möter kallt”, Jörgen Eriksson, i snösvängen, 13,1 %. (Pris: Skruvdragare, Festool CXS 2,6 Ah.)

4 ”Listigt va?, Niklas Amnell, snickare 9,6 %. (Pris: Arbetsbelysning Syslite Kal II från Festool.)

5 ”Sågad lösning”, Mattias Larsson, elektriker, 8,8 %. (Pris: SYS 1 Box från Festool.)

Totalt antal röster: 5 533.

Succén fortsätter!

Vill du vara med och vinna fina priser och ta hem pokalen för Årets Byggmiss 2019? Då ska du ta en bild eller film på en byggmiss och lägga upp den i Facebookgruppen ”Byggmissar – klantigast i Byggsverige” eller mejla bilden/filmen till red@byggarb.se så lägger vi in den. Märk mejlet ”Byggmissar”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Han vann "Årets byggmiss 2018"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig