info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Golvbrunnen ska förhindra läckage

Det här nya golvet håller tätt. Det har inbyggd golvbrunn och saknar den klämring som är orsaken till många vattenskador.

Golvmodulen, ”Dry solution” som den kallas, består av en platta som liknar golvet till en duschkabin. Golvbrunnen är ingjuten i plattan och hela modulen gjuts sedan in i våtrummets golv.
Eftersom golv och brunn utgör en enda del bygger man bort risken för vattenskador. Duschvattnet leds ner i avloppet utan risk för läckage.

”Nollvision för avvikelser”

Enligt Boverkets regler ska golvlutningen kring golvbrunnen vara 1:50 (en centimeter på 50 centimeter) På övriga golvet gäller att lutningen ska vara 1:100. Men så är det inte alltid.
Golvmodulen har tagits fram av tre plattsättare i Stockholmsområdet; Christian Näslund, som arbetar hos Fredrik Lindström Bygg & VVS AB, tillsammans med Benny Karlsson och Ronny Sandberg, plattsättare hos Ekens Golv i Stockholm.
– Idén fick vi ur arbetsmetoden som kallas Eken 2.0. Det innebär att vi arbetar på rätt sätt och har en nollvision för avvikelser och fuktskador, säger Benny Karlsson.

Samma fall från alla håll

Duschgolvet med inbyggt avlopp är tillverkad av härdplast med armering av glasfiber. Eftersom golvbrunnen sitter i mitten av modulen får man samma fall från alla håll, vilket underlättar avrinningen.
Det är kring golvbrunnen som en stor del av vattenskadorna uppstår. I mer än vart tredje våtrum som har vattenskador beror skadorna på läckage kring golvbrunnen.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Golvbrunnen ska förhindra läckage

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig