info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Första kyrkan med solpaneler

Att göra om gamla kyrktak har varit en omöjlighet. Fram till nu. Den över hundra år gamla kyrkan i Stugun ska förses med solpaneler.

Stuguns kyrka i Jämtland är byggd 1896 på en sockel av finhuggen granit. Tegelkyrkan är i nygotisk stil med spetsbågiga fönster och spröjs i masverksformer.

Och det mest troliga hade varit att kyrkan hade fått stå kvar precis som den byggdes i många år till. De flesta av Sveriges kyrkor är nämligen skyddade enligt kulturmiljölagen, vilket försvårar förändringar.

Läs också Stöd för nya, kritiserade sprängregler

Men för Stuguns kyrka har Länsstyrelsen gjort ett undantag. Enligt ett pressmeddelande från byggbolaget Hifab så har man tillåtit ett bygge av solpaner på taket.

Hifab kommer att sätta panelerna på den sida av taket som vetter mot skogen. Enligt Länsstyrelsen kommer den negativa påverkan på det kulturhistoriska värdet på så sätt bli mindre än vinningen av att producera grön el.

Lennart Raswill, kyrkoherde på Håsjö pastorat, är nöjd över Länsstyrelsens beslut att tillåta solpanelerna.

– Inom församlingen har vi länge arbetat för att göra vår verksamhet mer hållbar och detta är givetvis ett stort steg i rätt riktning, säger han i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Första kyrkan med solpaneler

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig