info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sprängexpertens största skräck – bajsutsläpp i havet

Just nu pågår sprängningar rakt ovanför Henriksdals reningsverk. Ett misstag skulle innebära en katastrof. Byggnadsarbetaren har pratat med sprängaren som ser till att stockholmarnas bajsvatten inte läcker ut.

Sjoerd Spijkerman, projektledare och sprängexpert. Foto: Mikael Ullén

Intill Europas största reningsverk i Henriksdal i Stockholm pågår ett omfattande bergarbete, något som tidningen Entreprenad skrivit om. Det är den finska entreprenören YIT som spränger sig fram genom stadens innersta för att bygga ut avloppsinfrastrukturen. Sjoerd Spijkerman, inhyrd projektledare och sprängexpert, sammanfattar behovet:

– Stockholm växer, det betyder mera bajs. Vi bygger om för att ta hand om det.

Läs också Första kyrkan med solpaneler

En 1,4 mil lång tunnel ska byggas från reningsverket i Henriksdal till Bromma. Reningsverket ligger endast 6–7 meter under fötterna på sprängarna.
– Det här är ett av de svåraste projekten jag varit med om, för om vi gör bort oss blir det enorma konsekvenser, det får inte hända, säger Sjoerd Spijkerman.

Ett haveri skulle innebära att bajsvattnet läcker ut i havet.

– Avloppssystemet har massor av tunnlar som matar reningsverket med spill. Om det inte fungerar dumpar vi avloppsvattnet i Saltsjön och Östersjön, det skulle bli en enorm miljöskandal om vi gör bort oss.

Henriksdalsverkets reningsverk rensar 3500–6000 liter per sekund.

– Så du kan ju räkna ut själv hur fort det går om vi får ett haveri.

Läs också Tyckarnas miljöbyggen: Träbroar, magnettåg – och kärnkraft

Vad gör ni om olyckan är framme?

– Det är svårt att säga. De stora riskerna är att slå ut tunnlarna, eftersom vi spränger så nära, eller att vi slår ut pumpar eller andra maskiner i anläggningen. Själva konstruktionen får inte gå sönder och inte komponenterna heller. Man måste kunna hantera spillet, för man kan inte säga till folk att inte gå på toaletten.

Det finns sju hektar bajsbassänger under Henriksdalsberget. Sjoerd Spijkerman lovar att stockholmarna kommer känna på lukten om sprängarna gör en dundertabbe.

– Å ja, det är garanterat.

Fakta

Byggfakta:

Stockholm Vatten och Avfall lägger 9,2 miljarder kronor på att bygga ut avloppsinfrastrukturen i huvudstaden. Projektet omfattar modernisering av två anläggningar och en 1,4 mil lång tunnel. Utbyggnaden av Stockholms avlopp beräknas pågå till år 2029.

Källa: Entreprenad

Martin Holmström
Reporter (vik)
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sprängexpertens största skräck – bajsutsläpp i havet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig