info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förlängt tillstånd för Cementa: Får bryta hela 2022

Det har varit många turer kring Cementas kalkbrytning på Gotland. Oron i byggbranschen har varit stor för brist på cement. Nu har regeringen fattat beslut om att ge Cementa tillstånd i ytterligare ett drygt år.

Cementa har fått förlängt tillstånd av regeringen. Fabriken i Slite på Gotland får nu bryta kalk fram till den sista december 2022. Foto: Cementa

Osäkerheten kring Cementas kalkbrytning i Slite på Gotland har varit stor ända sedan Mark- och miljööverdomstolen tidigare i år sa nej till fortsatt brytning. Byggbranschen rasade och menade att utan cement skulle byggandet tvärnita. Regeringen reagerade och presenterade ett förslag på en lagändring där det skulle var möjligt att förlänga brytningstillståndet.

Och nu har regeringen alltså fattat ett beslut. Cementa får fortsätta att bryta kalk vid fabriken i Slite på Gotland. Företaget har tidigare gått ut med att de önskat att det nya tillståndet skulle gälla i tre år. Så blev det inte. I stället sa regeringen ja till en förlängning fram till den sista december 2022.

Läs också Cementfabriken har stannat – kan tvingas ransonera

– Dagens beslut innebär att de allvarliga samhällskonsekvenserna som skulle kunnat inträffa kan vi nu undvika på kort sikt, sa miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) under regeringens presskonferens.

Fabriken i Slite står för drygt 60 procent av den cement som används i landet. En stor del går till byggandet. Bland annat till betong.

Branschorganisationen Byggföretagen kallar beslutet för nödvändigt men:

– Man ska ha klart för sig att även med det här beslutet på plats råder stor osäkerhet om tillgången till cement för bygg- och anläggningsbranschen och övrig industri framöver. Flera miljöorganisationer har dessutom sagt att de kommer att överklaga regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förlängt tillstånd för Cementa: Får bryta hela 2022

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig