info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Föll fyra meter på betonggolv – blev förlamad

En snickare dog nyligen av ett fall på ett MVB Syd-bygge. Nu stäms företaget för en annan olycka – där en anställd fallit och blivit förlamad.

Foto: Mostphotos

En dödsolycka inträffade den 8 januari på en återvinningsanläggning i Helsingborg. Den 61-årige snickaren, som jobbade för företaget MVB Syd, var där för att tillsammans med arbetskamrater utföra arbeten. Han var på ett entresolplan, en slags avsats, inne i en stor hall. Plötsligt föll mannen från tre meters höjd. Han fördes med ambulans till sjukhus men var så illa skadad att han senare avled.

Nu stäms MVB Syd för en annan olycka på ett bygge i Malmö, där en anställd hösten 2016 föll fyra meter genom ett schakt på ett tak och sedan rakt ner i ett betonggolv. Mannen fick skador på bröstkotorna och blev bland annat förlamad från naveln och neråt.

Läs också Dog efter tremetersfall – flera vittnesförhör

Företaget har enligt stämningen agerat oaktsamt, eftersom man inte har gjort en tillräckligt noggrann riskbedömning av takarbetet och att skyddsräcke eller liknande skydd saknades.

Åklagaren yrkar på att MVB Syd ska betala en företagsbot på 700 000 kronor.

MVB Syd har själva utrett olyckan. Av utredningen framkommer bland annat att ”ett fångstnät hade kunnat förhindra skadan.”

När Byggnadsarbetaren försöker nå MVB Syd hänvisar man frågor om säkerhet till sin vd Thomas Ellkvist, som vi inte når eftersom han är på semester.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Föll fyra meter på betonggolv – blev förlamad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig