info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fick kast på motorsåg – snittade läpparna

Motorsågen studsade upp i ansiktet på arbetaren och snittade upp hans läppar. Trots det fortsatte företaget att låta outbildade jobba med motorsåg – på två meters höjd utan fallskydd.

Foto: Mostphotos

I centrala Stockholm bygger ett företag nya lyxiga våningar på taket till en bostadsrättsförening. Man bygger också ett gårdshus på innergården. Materialen ska enligt företagets hemsida hålla ”mycket hög klass”. Detta verkar dock inte gälla för företagets säkerhetsarbete.

Den 6 april i år skulle en arbetare på lyxbygget såga av en takbalk och valde att använda en motorsåg. Men när arbetaren började såga, fick sågen ett kast. Den studsade tillbaka och träffade honom rakt över munnen. Mannen fick ett snitt på höger sida av båda läpparna och även ett snitt på nästippen.

Läs också Kräver körkort för motorkapar: ”Rädd någon ska såga sig och dö”

Måste klara motorsågsprov

Den som arbetar med motorkedjesåg ska ha tillräckliga kunskaper för att kunna arbeta med maskinen på ett säkert sätt. 2015 infördes nya regler att man måste ha godkänts i ett teoretiskt och praktiskt prov.

Ett skyddsombud slog larm, men företaget avskräcktes inte av olyckan utan fortsatte att använda motorsåg. När Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på arbetsplatsen ett par veckor senare upptäckte man att en byggjobbare använt motorsåg under arbetet, trots att han saknade utbildningsbevis för att få använda den.

Förutom att han använde sågen utan tillstånd, stod han under arbetet på två plankor cirka två meter upp i luften utan något fallskydd.

Förvaltningsrätten har nu dömt företaget till att betala två sanktionsavgifter: 10 000 kronor i sanktionsavgift för att motorsåg använts utan tillstånd och 75 300 kronor för avsaknaden av fallskydd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fick kast på motorsåg – snittade läpparna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig