info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kräver körkort för motorkapar: ”Rädd någon ska såga sig och dö”

– Jag är rädd att någon ska såga sig så illa att man dör. Jens Rundlöf, anläggningsarbetare, är förskräckt över alla livsfarliga olyckor med motorkapar. Han vill ha strängare regler och körkort för maskinerna.

Flera livshotande olyckor har hänt med motorkapar som slagit upp och skurit byggnadsarbetare i hals och ansikte. Byggnadsarbetaren har granskat flera av dem, däribland olyckan där praktikanten Juris Keinus skadades svårt när maskinen slog upp och klöv hans käke. Det hände på en olycksplats i Norrköping 2016.

Jens Rundlöf från Habo är själv anläggningsarbetare och de allvarliga olyckorna i kombination med hans egna erfarenheter av maskinerna har fått fick honom att reagera. Han skrev en motion till Byggnads kongress och  vill få Byggnads att driva på om strängare regler för motorkaparna. Hans egen region Byggnads Småland-Blekinge har ställt sig bakom hans krav.

Läs också Ett livsfarligt jobbuppdrag

Hur tycker du att olyckorna ska stoppas?

– Jag vill införa en obligatoriskt utbildning med körkort för alla som ska arbeta med motorkapar och att det komma en egen föreskrift för dessa maskiner, precis som för motorsågar. Jag tycker de ska hanteras på samma sätt. Idag finns inga krav på utbildning för att få använda en motorkap, vem som helst får använda den.

Har du varit rädd när du jobbat?

– Jag har använt motorkap mycket och det känns obehagligt att använda den utan att ha en särskild utbildning, eftersom det är en så stark maskin. Jag har flera gånger varit med om att den slagit bakåt och farit iväg när jag sågat i olika grejer. Man får hela tiden vara beredd på att det kan gå åt helvete när man använder en sådan maskin.  Det är speciellt obehagligt när man står och jobbar ensam.

Vad är du rädd ska hända?

Läs också Motorkapen klöv hans käke på praktiken – brottsutredningen tas inte upp igen

– Jag har ju läst om många olyckor där det varit nära att sluta illa och jag har hört om många tillbud. Det är ju många som sågat sig på en massa olika sätt. Jag är rädd för att någon ska skära sig så pass att de dör.

Tycker du att motorkapar ska sluta användas helt?

–Ja det tycker jag ju egentligen men så länge maskinerna används på våra arbetsplatser behöver vi ha mycket hårdare regler.  Samma måste gälla för alla på alla arbetsplatser. Det som görs idag är otillräckligt och det behöver göras mer.

Detta året ut är Jens Rundlöf tjänstledig från anläggningsjobbet för att jobba som organisatör på Byggnadsbussen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kräver körkort för motorkapar: ”Rädd någon ska såga sig och dö”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig