info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Motorkapen klöv Daniels ansikte: ”Det var värre än i en skräckfilm”

Det har hänt igen. En ny livshotande olycka med en motorkap. Sågklingan klöv hakan in på bara kraniet på snickaren Daniel Hallström. "Nu måste detta få ett slut, det är bara en tidsfråga innan någon dör", säger Byggnads Ulf Kvarnström.

”Det blir kanske inget ansikte här igen”. En av snickaren Daniel Hallströms första tankar när han såg sig själv i spegeln direkt efter olyckan. Sågklingan hade slagit emot och trasat sönder hans ansikte bara centimetrar från halspulsådern.
I artikel efter artikel har Byggnadsarbetaren skrivit om svåra och livshotande olyckor med motorkapar. Den 2 november hände det igen. Snickaren Daniel Hallström skulle kapa av ett betongrör med en motorkap på NCC:s anläggning i Perstorp.
– Jag och arbetsledaren hade precis gått igenom riskerna med maskinen, olyckor som hänt och hur man skulle utföra jobbet på ett säkert sätt, berättar han.

LÄS MER: Tillverkarna lovar säkrare motorkapar

Läs också Kräver körkort för motorkapar: ”Rädd någon ska såga sig och dö”

Första sidan av det meterhöga röret gick bra men på andra sidan, när klingan nästan var i botten, slog maskinen tillbaka.
– Jag hann inte tänka någonting. Det bara smällde till och maskinen slog tillbaka med en enorm kraft.
 Sedan var allt kaos.

Daniel såg hur arbetskamraten bredvid vitnade och han tog sig till en toalett i omklädningsrummet på området. När han såg sig i spegeln kom chocken.
– Det var värre än i en skräckfilm.


Daniel Hallström efter olyckan.

LÄS MER: ”Det kommer att hända fler olyckor”

Huden var sönderskuren, delad i två delar från hakan nästan upp till näsan. Skinnet hängde i slamsor och man såg ända in i kraniet. Läppen var avskuren och överdelen var upprullad över käkbenet. Två tänder i överkäken hade slagits ut av kraften från maskinen. Två tänder i underkäken var avkapade. Motorkapens klinga hade träffat hans hals bara cirka fyra centimeter från halspulsådern.
Daniel slet åt sig en handduk och försökte klämma ihop ansiktet så gott det gick.
– Jag var chockad men också förbannad. Jag hade ju gjort allting rätt, säger han.

LÄS MER: Granskning – de livsfarliga motorkaparna

Läs också Efter skräckolyckorna – nu byggs motorkaparna om

Flera som skadats i motorkapsolyckorna är erfarna yrkesmän. Daniel är en av dem och dessutom skyddsombud och deltidsbrandman.
– Jag har jobbat med den här sortens maskiner i elva år, jag vet riskerna. Att det ändå händer är fruktansvärt otäckt. Det kan hända andra närsomhelst, säger han.

LÄS MER: Motorkapen klöv Juris käke på praktiken

Räddningstjänst och ambulans var snabbt på plats. I ambulansen kände Daniel att han försvann bort. Han var rädd att förlora livet, sin sambo och ettåriga dotter.
Nu, flera veckor senare, befinner vi oss hemma i familjens hus i Perstorp. Den gyllengula saffransbullen måste Daniel bryta i små bitar för att kunna tugga.
Det har varit en tid med mycket smärtor. Han syddes med 50 stygn i ansiktet, nu återstår ett flertal operationer i munnen. Såret på hakan gör att han får svår värk vid kyla. Men skadorna kunde varit ännu värre. Daniel minns inget men höll troligen emot med en hand då maskinen slog upp.

LÄS MER: Allvarlig motorkapsolycka i Perstorp

Olycksmaskinen var en betongsåg Husqvarna K 3 000, en elektrisk variant med en vikt på åtta kilo. I olyckorna med motorkapar har olika fabrikat och storlek varit inblandade. Daniel vill inte använda den här typen av maskin mer. Han tror det är svårt att ersätta dem helt.
– Men tillverkarna måste ta sitt ansvar och göra ett skydd för klingan.
Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström känner en stor frustration inför olyckorna.
– Det är bara en tidsfråga innan någon dör. Maskinerna måste omedelbart byggas om så att man sätter på ett skydd, eller
att man tar fram ett bra stativ så att man kan jobba med maskinen, utan att den är handhållen, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Motorkapen klöv Daniels ansikte: ”Det var värre än i en skräckfilm”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig