info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fem frågor till ministern

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, s, var tidigt efter valet i höstas ute och pratade om 
försäkringsvillkor för utländska arbetare. "Det kan gå att göra mer", sa hon till TT den 28 november. Men våra frågor vill hon inte svara på.

Vi bad arbetsmarknadsminister Ylva Johansson om 30 minuter på telefon, någon gång under tidsperioden 14–30 april. Därefter inleddes vår pressläggning. Men ministerns schema ansågs för späckat, enligt pressekreteraren.

LÄS HELA GRANSKNINGEN SOM FRÅGORNA HANDLAR OM HÄR

Här är frågorna vi hade velat ställa till Ylva Johansson:

1. En familj i vårt reportage fick betydligt sämre försäkringsvillkor än en svensk arbetare, trots att det fanns kollektivavtal. Vad anser du om det?

2. I och med 
lavallagen kan facket inte kräva avtal av utländska företag på samma sätt som av svenska. Bland annat påverkas försäkringsskyddet. När blir villkoren lika?

3. En kvinna vi 
träffat i Polen fick veta att hennes man var död först efter fyra dagar och då genom personliga kontakter. Ingen myndighet kontaktade henne. Hur ser du på det?

4. Anhöriga 
i Polen har inte informerats om olycksutredningar. När de själva sökt information har de fått dokument på svenska. Vems är ansvaret för att hålla anhöriga underrättade?

5. Ansvaret för arbetares villkor ligger främst på fack och arbetsgivare i Sverige. Räcker den modellen för att säkra utländska arbetares villkor?

6. Vad ska du göra för att familjer 
i andra länder ska få samma trygghet och information som svenska familjer som mist någon i en arbetsplatsolycka?

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fem frågor till ministern

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig