info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facktoppens stora oro: "Gör svenska ungdomar till italienare"

Bostadsbyggandet har kraschat rakt in i en bergvägg. Det menar Byggnads ordförande Johan Lindholm som är kraftigt oroad över byggbranschen framtid. ”Vi står inför den största krisen på decennier”.

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, menar att regeringens bostadspolitik är totalt osynlig
En enorm kris väntar byggbranschen, men regeringen gör absolut ingenting, menar Johan Lindholm, ordförande i Byggnads. Foto: Mostphotos / Terese Perman

Det är i ett debattinlägg i Expressen som Johan Lindholm tillsammans med Lisa Nåbo, förbundsordförande SSU, beskriver sin oro över den svenska bostadspolitiken.

Bland annat menar de att bostadspolitiken ”gör svenska ungdomar till italienare”.

”Svenskar flyttar i genomsnitt hemifrån i 19-årsåldern, medan medelåldern i många europeiska länder ligger på ungefär 30 år. Detta är en enorm styrka för vårt land. En trygg bostad är en mänsklig rättighet”, skriver de men menar samtidigt att utvecklingen går åt helt fel håll.

”Största krisen på decennier”

Medelåldern för när svenskar flyttar hemifrån stiger nämligen för varje år. Enligt Johan Lindholm måste bostadspolitiken förändras ordentligt, annars riskerar Sverige att bli som Italien och Spanien där unga tvingas bo i generationsboenden. Men ingenting i regeringens budget visar på någon positiv förändring, enligt Lindholm.

LÄS ÄVEN: Byggföretag gick i konkurs – skyllde allt på facket 

– Det är skrattretande. De genomför inte en enda åtgärd för att öka byggstarterna, samtidigt som vi står inför den största krisen på decennier, säger Johan Lindholm och fortsätter:

– Vi har haft sex bostadsministrar på åtta år, och de har varit lika osynliga som bostadspolitiken. Vi kan inte ha det så här. Jag är väldigt orolig, fortsätter man från regeringens sida att sitta på händerna kan det här gå riktigt, riktigt illa.

Underbetyg utan dess nåde

Stigande materialkostnader och ett tufft ekonomiskt läge har gjort att bostadsbyggandet avstannat helt. Detta trots att nio av tio svenskar bor i en kommun med bostadsbrist.

– Varslen ökar och konkurserna står som spön i backen. Att då inte ha en enda åtgärd för att byggstarterna ska öka i närtid är ett underbetyg utan dess nåde.

Vad tror du kan hända?

– Det finns en stor risk att vi förlorar väldigt många duktiga killar och tjejer som väljer andra branscher. När någon till slut vaknar till och vi ska börja bygga ifatt allt som inte blivit gjort står vi här utan arbetskraft. För Sverige som land är det oerhört viktigt att man blåser liv i bostadsbyggandet.

Läs hela debattinlägget här

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

6 svenska bostadsministrar på 8 år
  • Andreas Carlson (KD), från oktober 2022
  • Johan Danielsson (S), från november 2021
  • Märta Stenevi (MP), från februari 2021
  • Per Bolund (MP), från februari 2019 (igen)
  • Peter Eriksson (MP), från 2016
  • Per Bolund (MP), från 2016
  • Mehmet Kaplan (MP), från 2014

Källa: Wikipedia

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facktoppens stora oro: "Gör svenska ungdomar till italienare"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig