info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag i konkurs – skyller på facket

Det var i mitten på september som Byggnads satte två byggföretag i blockad i Rydebäck, Helsingborg. Nu har ett av dem – TS Prefab – begärt sig själva i konkurs.

Konkurs - skyller på facket
Konkurs - skyller på facket Foto: Stefan Lindblom

Det är tidningen Sydsvenskan som skriver om att TS Prefab lämnat in en konkursansökan. Orsaken är att företaget inte kan betala skulder till staten samt löner till arbetare. Löneskulden ligger på cirka två miljoner kronor.

– Jag väntar fortfarande på lön för juni och juli, säger en av arbetarna, till Sydsvenskan.

Skyller på facket

Ägaren till TS Prefab menar att problemen började när ”Byggnads började jaga arbetarna” på arbetsplatsen och att  ”Byggnads värvade medlemmar och därmed fick möjlighet att kontrollera löner och avtal”.

Totalt berör konkursen mellan 30 och 40 personer.

Märker att vi hjälper dem

TS Prefab ingår i TS-koncernen, en bolagsgrupp som facket haft ögonen på under lång tid.

– Vi har haft problem med den här koncernen väldigt länge, sa Ida Bornlykke, ombudsman på Byggnads region Skåne, till Byggnadsarbetaren när blockaden inleddes.

– Men så blev en av dem medlem och sedan har de pratat med varandra. Nu är det väldigt lättrekryterat. De märker att vi hjälper dem och när det kommer en nyanställd så säger de till den att ”gå med i facket för annars blir du blåst”.

Konkurs - skyller på facket
Magnus Arling, avtalsansvarig på Byggnads Skåne, med den röda blockadskylten. Foto: Stefan Lindblom.

TS Prefab tog för några år sedan över verksamheten från ett annat bolag i TS-koncernen som gått i konkurs. Det handlar om TS Byggkoncept som konkade med skulder på 35 miljoner kronor. Sydsvensken skriver att TS Prefab efter övertagandet växte snabbt. Omsättningen steg från 350 000 kronor till 100 miljoner kronor på tre år.

Blockaden i Rydebäck är Byggnads första indrivningsblockad på 13 år.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Indrivningsblockad
En indrivningsblockad syftar till att driva in obetalda löner. Arbetsgivare blockeras fysiskt och all verksamhet på arbetsplatsen stoppas i väntan på att löneskulden regleras. 

Att inte betala rätt lön är ett brott mot anställningsavtalet. Det innebär att blockaden kan organiseras utan att fackföreningen först måste varsla.  

Det finns en lång historia av indrivningsblockader inom bygg, men stridsåtgärden har blivit mindre vanlig sedan statlig lönegaranti infördes år 1971. Lönegarantin innebar att facket kan kräva att ett företag försätts i konkurs, och därefter få löner utbetalda av staten.    

Senaste gången Byggnads genomförde en indrivningsblockad var i september 2010. Den gången handlade det om lettiska byggarbetare som utnyttjats på ett skolbygge i skånska Vellinge.

Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag i konkurs – skyller på facket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig