info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Indrivningsblockad mot Skåneföretag – första på 13 år

När de utländska byggarna blev blåsta på lönen vände de sig till facket. Nu smäller Byggnads till med indrivningsblockad mot två Skåneföretag i samma koncern.

Byggnads genomför indrivningsblockad i Rydebäck utanför Helsingborg.
Blockad med lönekrav. Ombudsmannen Ida Bornlykke och Jonas Sjöberg, ordförande Byggnads Skåne, på plats i Rydebäck där utländska byggare lurats på lönen. Foto: Kati Hollosy Boo

En anställd fick plötsligt lönen sänkt. Andra fick för låga löner eller inga löner alls. 

Nu drämmer Byggnads till med storsläggan och sätter två Skåneföretag från samma koncern i blockad. 

Läs också Noll stridsåtgärder mot utländska bolag: ”Byggnads måste ta fighten”

Totalt har facket lönekrav på 200 000 kronor för sex medlemmar.

– De här killarna visar stort mod som tar strid för det de har rätt till och då har de också hela Byggnads i ryggen, säger avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i ett pressmeddelande. 

När det kommer en nyanställd så säger de till den att ”gå med i facket för annars blir du blåst”.

Företagen är underentreprenörer vid bygget av ett äldreboende i Rydebäck, utanför Helsingborg, och det är där arbetet nu stoppas. 

Händelsen är ovanlig på två sätt. Dels är det Byggnads första indrivningsblockad på 13 år. Dels är det fortfarande sällsynt att utländska arbetstagare söker sig till facket.  

– Vi har haft problem med den här koncernen väldigt länge men vi har inte lyckats ha något rekryteringsjobb just där, säger Ida Bornlykke, ombudsman på Byggnads region Skåne. 

– Men så blev en av dem medlem och sedan har de pratat med varandra. Nu är det väldigt lättrekryterat. De märker att vi hjälper dem och när det kommer en nyanställd så säger de till den att ”gå med i facket för annars blir du blåst”. 

De anställda kommer från Litauen, Ryssland och Ukraina. Även arbetsgivaren kommer ifrån Östeuropa. Äldreboendet i Rydebäck byggs åt Helsingborgs stad.

– Det här är ett typexempel på företag som satt i system att utnyttja utländska arbetstagare med svag ställning på svensk arbetsmarknad. Därigenom har man kunnat dumpa anbuden och på så sätt fått jobb som bekostas av våra skattepengar, säger Torbjörn Hagelin. 

Han tror att indrivningsblockader kommer att bli en vanligare stridsåtgärd framöver. 

– Under de senaste 10–15 åren har fusket i byggbranschen blivit mer utbrett och professionellt organiserat. Men vi förfinar hela tiden våra granskningar och lär få se mer av den här typen av aktioner i framtiden.

Uppdatering: Bara en dag efter att blockaden inleddes fick medlemmen på det ena av företagen sina pengar. Blockaden ligger kvar mot det andra företaget i Skånekoncernen. 

Indrivningsblockad

En indrivningsblockad syftar till att driva in obetalda löner. Arbetsgivare blockeras fysiskt och all verksamhet på arbetsplatsen stoppas i väntan på att löneskulden regleras. 

Att inte betala rätt lön är ett brott mot anställningsavtalet. Det innebär att blockaden kan organiseras utan att fackföreningen först måste varsla.  

Det finns en lång historia av indrivningsblockader inom bygg, men stridsåtgärden har blivit mindre vanlig sedan statlig lönegaranti infördes år 1971. Lönegarantin innebar att facket kan kräva att ett företag försätts i konkurs, och därefter få löner utbetalda av staten.    

Senaste gången Byggnads genomförde en indrivningsblockad var i september 2010. Den gången handlade det om lettiska byggarbetare som utnyttjats på ett skolbygge i skånska Vellinge.

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Indrivningsblockad mot Skåneföretag – första på 13 år

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig