info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockad efter slavkontrakt

Arbetare tvingades jobba nästan helt utan lön med arbetsveckor på 60-70 timmar i veckan.Efter att Byggnads i Skåne avslöjat missförhållandena, försattes arbetsplatsen på torsdagsmorgonen i indrivningsblockad.

Byggnadsarbetarna kommer från Lettland och har blivit grovt utnyttjade. De har haft en arbetstid på 60-70 timmar i veckan.
– De har jobbat sedan i juni och en kille har inte fått ut några pengar alls. De andra har fått ut några tusen vardera. Sedan har de tillsammans fått 1 500 kronor till att köpa mat sedan juni, så de har bara haft råd att leva på te och smörgåsar, berättar Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

16 kronor i timmen

Det hela har uppdagats på arbetsplatsen Stora Hammars skola i Vellinge. Sammanlagt rör blockaden tre arbetare som är medlemmar i Byggnads och som inte har fått ut sin lön eller traktamenten. En fjärde har sökt medlemskap, men har inte kommit med några löneanspråk ännu.
Arbetarna har, enligt Byggnads, tvingats skriva under anställningsavtal med en lön på knappt 16 kronor i timmen, istället för den lön på 158 kronor, som arbetsgivaren förbundit sig att betala i kollektivavtal.

Upprörd

– Detta är ett rent slavkontrakt. Arbetarna skulle inte få något betalt förrän jobbet var färdigt och godkänt, säger Torbjörn Johansson, som är mycket upprörd över hur arbetarna behandlats.
– Detta är fullkomligt oacceptabelt och det är skamligt att detta förekommer på svensk arbetsmarknad. Det är ett utnyttjande av människor och jag menar att detta är jobbtrafficking. Vi har de senaste åren varit med om flera liknande fall och varnat för denna utveckling, säger han.

Bodde i en källare

Byggnads i Skåne genomför från och med i dag, torsdag morgon, en indrivningsblockad mot arbetsgivaren, det lettiska företaget, Metto Jumti, för att arbetarna ska få ut sina löner. De har, enligt Byggnads, också haft dåliga boendeförhållanden i en källare.
– Vi kommer att ge de drabbade byggarbetarna logi och de får full konfliktersättning under den tid som blockaden pågår, säger Roland Ljungdell, ordförande för Byggnads Södra Skåne.

Indrivningsblockad

Indrivningsblockaden innebär att byggnadsarbetarna har lagt ner sitt arbete och att det inte får utföras av någon annan. I dagsläget är byggnadsarbetarnas upparbetade lön, enligt kollektivavtalet, cirka 60 000 kronor. Den stora delen har förfallit till betalning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockad efter slavkontrakt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig