info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny mätning – så stort anseende har facket

Byggnads är tvåa av LO-förbunden i årets mätning av organisationers anseende. Generellt sett ligger LO-förbunden lägre än tjänstemännens fack.

Varje år gör Kantar Sifo ett anseendeindex av ett antal organisationer. Byggnads har ökat från ett indextal på 22 för tre år sedan, till 28 förra året och 29 i år.

–  Den senaste ökningen är inom felmarginalen men man kan se det som att det var en verklig ökning från 2017 och att det nu stabiliserat sig, säger Johan Orbe på analysföretaget Kantar Sifo.

Vad avgör om en organisation får ett högt anseende?

– Två viktiga faktorer är hur känd organisationen är och hur trovärdig den är i medier, säger Johan Orbe.

Andra saker som spelar in är allmänt gillande och respekt, samt hur organisationen anses fungera.

Bland fackförbunden inom LO ligger Elektrikerna högst, därefter följer Byggnads. Sist i listan ligger Kommunal. Av de fackliga landsorganisationerna ligger LO sist, medan tjänstemannaförbundens centralorganisationer ligger högre.

Varför ligger LO:s förbund så relativt lågt?

– En stor förklaring är väl att LO-förbunden förknippas med Socialdemokraterna och då kommer man in på den politiska dimensionen. Det finns ju de som ogillar Socialdemokraterna och det påverkar synen på fackförbunden, säger Johan Orbe.

Källa: Kantar Sifo

Byggnads ligger högre än Sveriges Byggindustrier i rankningen, även om arbetsgivarna gjort en stor upphämtning och ökat från 16 till 25 i indextal det senaste året.

– Byggnads är känt bland fler personer än Sveriges Byggindustrier. Facket är också känt för att tydligt ha arbetat för att motverka en svart arbetsmarknad, det kan också vara en orsak, säger Johan Orbe.

Så här säger Byggnads ordförande Johan Lindholm om siffrorna:

– Det känns bra att vi fortsätter öka. För mig är det såklart viktigast vad Byggnads medlemmar tycker men när vi ökar i anseende hos allmänheten får vi också större möjligheter att påverka samhällsdebatten.

Fakta: Undersökningen

Undersökningen baseras på 5 260 intervjuer med svenskar i åldern 18-79 år. Intervjuerna genomfördes i april 2019.

Byggnads
Indextal de senaste tre åren
Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny mätning – så stort anseende har facket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig