info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

En fälls och fem frias

Förre stadsdirektören i Solna, Sune Reinhold, fälls för mutbrott i samband med turerna runt Nationalarenan i fotboll i Solna. Övriga fem åtalade frias av tingsrätten.

På fredagen avkunnade Solna tingsrätt domar i målet där sex personer åtalats för mutbrott och bestickning i samband med byggandet av nya Nationalarenan i Solna.
Förre stadsdirektören Sune Reinhold döms för mutbrott till villkorlig dom och böter på 105 000 kronor. Detta för att han i juli 2007 har begärt eller låtit sig utlovas en otillbörlig belöning i form av ersättning för arbete åt Råsta Administration AB, ett av arenabolagen. Vidare för att han i februari 2008 har begärt och fått 375 000 kronor i otillbörlig belöning i form av konsultarvode för arbete åt samma bolag.
Han var samtidigt både stadsdirektör och konsult åt arenabolaget. Tingsrätten anser att han i de här fallen fick betalt två gånger för samma jobb. Det arbete han tog betalt för som konsult, var samma arbete som han ändå utförde åt kommunen, menar tingsrätten. Dessutom var det anmärkningsvärt att ta emot ersättning av de inblandade eftersom han hade så stor möjlighet att påverka de kommunala besluten om etableringen av arenan.
Chefsåklagare Alf L Johansson hade åtalat Sune Reinhold för otillåtna ersättningar på totalt 906 250 kronor. Men i de övriga fallen anser inte tingsrätten att något brott begåtts.

Övriga frias

Övriga åtalade frikänns. Det gäller bland andra dåvarande kommunalrådet i Solna, Lars-Erik Salminen och Peabs grundare Erik Paulsson, som var verksamma i det bolag som betalade ut ersättningen. De var åtalade för bestickning, men frikänns helt eftersom tingsrätten inte anser att någon av dem uppsåtligen gjort att Sune Reinhold utlovats någon otillbörlig belöning för sina tjänster.
Ytterligare tre direktörer i samma bolag var åtalade. Också de frias.
I Råsta administration ingick kommunen och Peab som delägare, liksom Svenska Fotbollsförbundet, Fabege och Jernhusen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: En fälls och fem frias

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig