info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny lag införs – kommer miljonstölderna på bygget att minska nu?

Se upp, verktygssmugglare! Snart får tullen rätt att beslagta stöldgods på väg ut ur Sverige.

Cigaretter i badtunna – stöldgods på väg in i landet. Nu ska tullen kunna beslagta stöldgods som lämnar landet också. Foto: Förundersökning

Det stjäls för enorma summor på byggarbetsplatser i dag. Ofta handlar det om stora räder, där ligor slår till mot olika byggen och sedan smugglar ut verktyg och maskiner ur landet.

Något som gör det enklare för de kriminella som vill frakta stöldgodset utanför Sveriges gränser är tullens begränsade möjligheter att agera. Tulltjänstemännen får idag inte kontrollera gods vid utförsel ur landet. Något som väckt en hel del reaktioner och krav på ändring.

Läs också Byggsmugglare: Tusentals ciggpaket gömdes i badtunnorna

Men kanske kommer de många byggstölderna bli färre från den 1 augusti. Då införs nämligen en ny lag där regeringen ger Tullverket utökade befogenheter att ingripa mot misstänkt brottslighet. Man ska både få beslagta stöldgods och gripa misstänkta personer.

Tullpersonalens kommer också att ha rätt att inleda en utredning om de i en kontroll misstänker brott. Det handlar exempelvis om att hålla inledande förhör och omhänderta elektronisk utrustning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny lag införs – kommer miljonstölderna på bygget att minska nu?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig