info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter miljonmuta – Peabchef dömd till fängelse

En chef på Peab Asfalt har dömts till fängelse för grovt tagande av muta, och två personer från ett entreprenadföretag har dömts för grovt givande av muta och bokföringsbrott.

Flera har fått långa fängelsestraff efter en muthärva i Göteborgsområdet. Foto: / PressPressbild Peab/ Mostphotos

I början av januari åtalade Ekobrottsmyndigheten i Göteborg flera personer för mutbrott. Myndigheten hade upptäckt en misstänkt muthärva där en entreprenör i Västsverige och en chef på Peab Asfalt var inblandade. Enligt åklagaren betalades mutor ut under flera år.

– Det här är ett stort ärende, sa Klaudia Mathé, åklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, till Byggnadsarbetaren då.

Pengar till platschefen

Peab-chefen och ägaren av entreprenadföretaget menade att betalningar som gått till Peab-chefen rört affärer med sten som chefen fått vid tidigare jobb samt, i ett annat fall, för att entreprenören köpt några maskiner av chefen.

Det har också gjorts överföringar till platschefen från flera andra personer än ägaren.

”Velat dölja”

Den enda rimliga förklaringen med de överföringarna är enligt rätten att ”pengarna kommer från ägaren av entreprenadbolaget och att han genom utbetalningar via andra personer har velat dölja att han fört över beloppen till platschefen”.

Nu har domen kommit i Göteborgs tingsrätt.

Flera år i fängelse

Tre personer döms till längre fängelsestraff. Längst straff, 3 år och 6 månader, fick ägaren till entreprenadföretaget. Han dömdes för grovt bokföringsbrott och grovt givande av muta. Enligt domen har han medvetet och systematiskt bokfört falska fakturor och gett mutor till Peabchefen på sammanlagt 1 181 000 kr mellan september 2017 och mars 2020. Han gömde betalningarna via falska fakturor.

En kollega till ägaren döms till fängelse i 2 år och 6 månader för bland annat grovt penningtvättsbrott.

Platschefen på Peab Asfalt dömdes till fängelse i 1 år och 2 månader för grovt tagande av muta.

Svevia-kopplat företag får böter

I stämningsansökan väckte åklagaren även åtal för tagande av muta mot en konsult/platschef som arbetat för Svevia. Även han hade upphandlat arbeten av entreprenadföretaget. Men med hänsyn till konsultens hälsa har åklagaren lagt ner åtalet mot honom. Däremot har rätten dömt mannens konsultföretag till en bot på 1 miljon kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter miljonmuta – Peabchef dömd till fängelse

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig