info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Misstänkt muthärva på Peab Asfalt och Svevia

En anställd på Peab Asfalt, en platschef på Svevia och en företrädare för ett markföretag åtalats för mutbrott i Västsverige. Totalt rör det mutor på ett par miljoner kronor. Storbolagen säger sig inte ha känt till fallet.

Peab och Svevia i misstänkt muthärva
En anställd på Peab Asfalt, en platschef på Svevia och en företrädare för ett markföretag åtalats för mutbrott. Foto: Pressbild Svevia/ Pressbild Peab/ Mostphotos

Det är Ekobrottsmyndigheten i Göteborg som nu åtalat flera personer för mutbrott. Det handlar om grovt givande och grovt tagande av muta.

Enligt stämningsansökan har en företrädare för ett markföretag i Västsverige under flera år betalat ut mutor till nyckelpersoner på två storbolag i byggbranschen.

– Det här är ett omfattande ärende och vi har bland annat väckt åtal mot de här två personerna. Vi har ännu inte bestämt när det kommer upp i rätten då det är en omfattande förhandling, säger Klaudia Mathé, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Hon berättar att markföretaget utfört bland annat kantsättnings-, återställnings- och olika typer av markarbeten.

Vi har idag fått kännedom om att det finns en stämningsansökan mot en av våra medarbetare

Upphandlade åt Peab

I det ena fallet åtalas en platschef på Peab Asfalt. Åklagaren menar att personen i fyra års tid, från 6 september 2017 till 12 mars 2020, tagit emot mutor 21 gånger. Totalt 1 359 000 kronor. Mannen satt i en position på Peab Asfalt där han upphandlade arbeten i Göteborg av det aktuella markföretaget.

– Vi har idag (onsdag) fått kännedom om att det finns en stämningsansökan mot en av våra medarbetare på Peab Asfalt. Vi kommer nu att skaffa oss mer information om ärendet för att se på vilket sätt vi eventuellt behöver agera. Vi avböjer ytterligare kommentar i nuläget då detta är en pågående rättslig process, säger Katarina Hugo, presskontakt Peab.

Jobbade för statliga Svevia 

Det andra fallet handlar om en person som var anlitad som konsult/platschef på statligt ägda Svevia. Även han satt i en position där han handlade upp tjänster av markföretaget. Enligt stämningen ska han fått mutor utbetalda vid fem tillfällen, från 12 december 2016 till den 6 maj 2019. Totalt 635 000 kronor.

Håkan Johnston, chefsjurist på Svevia, känner inte igen ärendet och kan därför inte kommentera det i nuläget.

Männen på Peab Asfalt och Svevia åtalas för grovt tagande av muta och företrädaren för markbolaget för grovt givande av muta. Ekobrottsmyndigheten anser att mutbrotten ska ses som grova då det handlar om stora belopp och att de betalats ut systematiskt under flera år.

Varken Peab Asfalt eller Svevia som företag är misstänkta i ärendet.

Grovt bokföringsbrott

Företrädaren för markföretaget och en kollega till honom åtalas även för grovt bokföringsbrott. Där menar åklagaren att de uppsåtligen, eller i andra hand genom oaktsamhet, åsidosatt bokföringsskyldigheten genom att bokföra osanna och bristfälliga fakturor. Även detta brott bedöms som grovt då det skett systematiskt och avser betydande belopp. Totalt drygt 6 miljoner kronor.

Åklagaren yrkar även på näringsförbud för de två personerna på 7 respektive 5 år. Det aktuella markbolaget gick i konkurs i juli 2021.

Samtliga förnekar brott.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Misstänkt muthärva på Peab Asfalt och Svevia

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig