info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mutor och bluffakturor – förre Bravida-chefen dömd: "Tragisk situation"

En båt och en fyrhjuling som mutor. En golfresa där pengarna stals från företaget.
Den tidigare Bravida-chefen har nu dömts tillsammans med två andra män, i en stor härva med falska fakturor för mångmiljonbelopp.

61-åringen levde ett liv med fina båtar och lyxiga golfresor. Foto: Polisens förundersökning

Nordens största installationsföretag Bravida har nyligen skakats av en härva där man lurats på stora pengar av egna anställda. En tidigare Bravida-chef i Stockholmsområdet låg enligt åtalet bakom upplägget. Den 61-årige mannen jobbade under ett tiotal år som avdelningschef med stort ekonomiskt ansvar, ett ansvar som han till stor del missbrukade de sista åren.

Mellan 2014 och 2017 satte han nämligen i system att attestera fakturor för tjänster som aldrig utfördes.

Det var via sitt eget konsultföretag som 61-åringen fakturerade Bravida. Konsultfirman ägde han till hälften, men den drevs av hans 43-årige kompanjon. Bolaget var inriktat på logotyper på t-shirts och golfbollar, gåvokort och andra presentartiklar.

Vederbörande har medvetet och på ett ganska avancerat sätt manipulerat redovisningen och rundat Bravidas regelverk.

Liselotte Stray, kommunikationschef på Bravida

Trots detta fakturerade kumpanernas konsultfirma istället Bravida för projekterings- och kalkyltjänster som aldrig utfördes. Det handlade om stora belopp – och många fakturor. Sammanlagt fakturerade man Bravida 157 gånger, för 5,6 miljoner kronor. För att pengarna skulle betalas ut behövde någon godkänna fakturorna. I flera fall var det avdelningschefen själv som attesterade, men han tog även hjälp av en kollega, en 57-årig mellanchef som också godkände fakturor för stora belopp.

Som tack för hjälpen fick mellanchefen en båt för 250 000 kronor och en fyrhjuling för nära 100 000 kronor som muta av konsultbolaget.

61-åringen själv lyckades med hjälp av bluffakturor få Bravida att betala en golfresa till USA för hundratusentals kronor, för honom själv och hans familj.

Liknande upplägg gjordes för bilhyrning och andra utgifter. Miljonerna flödade obemärkt från Bravida under tre år.

Men 2017 uppdagades det hela. 61-åringen hade försökt att få Bravida att betala för ännu en utlandsresa, vilket den här gången inte gick obemärkt förbi. Företagets juridiska avdelning kontaktade 61-åringen om fakturan. 61-åringen bad då om ursäkt och sa att ”det blivit fel”. Men att ett sådant ”fel” överhuvudtaget hade kunnat uppstå fick Bravida att starta en internutredning där många av bluffakturorna upptäcktes.

Bevis i form av förhör, fakturor, bilder på båtar och lyxresor på sociala medier har sedan legat till grund för åtalet.

I december dömde Södertörns tingsrätt 61-åringen för grov trolöshet mot huvudman till fängelse i två år och två månader.

Hans 43-årige kompanjon på konsultbolaget dömdes för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, bokföringsbrott och givande av muta till fängelse i ett år och två månader.

Den tidigare mellanchefen på Bravida dömdes för tagande av muta till villkorlig dom och dagsböter på 12 600 kronor.

Konsultbolaget dömdes också till en företagsbot på 1 000 000 kr.

Domen har av samtliga åtalade överklagats till Svea hovrätt.

Liselotte Stray, kommunikationschef på Bravida, kommenterar domen så här:
– Vi är positiva till att fallet nu är avslutat och vi gör bedömningen att domen som har fallit är helt i linje med vad vi har förväntat oss. Sedan är situationen givetvis tragisk för alla inblandade.

Hur har det här kunnat pågå så länge?
– Tyvärr har vederbörande medvetet och på ett ganska avancerat sätt manipulerat redovisningen och rundat Bravidas regelverk samt rutiner för intern kontroll, vilket gjorde att det inte upptäcktes. När det uppdagades att man bedrivit avdelningens verksamhet på ett sätt som inte är förenligt med Bravidas värderingar vidtogs omgående åtgärder.

Hur ska ni se till att det inte händer igen?

– Risken för liknande händelser av samma dignitet är mycket små. Bravida har bra och tydliga rutiner och regler för kontering och redovisning. Men vi kan givetvis inte helt skydda oss från personer som medvetet manipulerar systemet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mutor och bluffakturor – förre Bravida-chefen dömd: "Tragisk situation"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig