info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Du får fan inte tacka nej”

Grävmaskinisten och snowboardlegendaren Richard Richardsson tävlar just nu i "Mästarnas mästare" som sänds i svt. Född och uppvuxen ett stenkast från de jämtländska fjällen har Richard alltid fascinerats av snö – både med en bräda under fötterna och även som pistmaskinsförare.

Richard Richardsson har precis avslutat säsongens sista pass som pistmaskinsförare i Duved strax utanför Åre. Han gillar att jobba säsong, på somrarna kör han grävmaskin och sedan ett par år tillbaka kör han även pistmaskin på vintern.
– Det är skönt att kunna växla jobb under året. Mitt utförsåkarintresse gör att jag alltid varit nyfiken på pistmaskin och ställa i ordning backar, säger Richard Richardsson som i söndags tog sig vidare till semifinal i mästarnas mästare.

Fick en nytädning på 90-talet

Som många andra från Jämtland började Richard att åka utför på skidor som barn. Men intresset svalnade lite och när snowboard slog igenom i början på 90-talet fick han en nytändning. Efter att ha gått fordonstekniskt gymnasium gick han en fortsättningsutbildning och jobbade som grävmaskinist på somrarna och åkte snowboard på vintrarna. Men det blev allt mer snowboard och när SM arrangerades i hemmabacken ställde han upp och bra ifrån sig i de alpina grenarna.
– Vi var flera som åkte hade kul tillsammans och jag hade inte tänkt att jag skulle satsa på det. Snowboard framställdes som något rebelliskt, men det var det inte för mig. Det var något nytt och spännande och något att utvecklas inom och min alpina bakgrund var till nytta.

VM-guld och OS-silver

Satsningen på snowboard ledde till ett VM-guld 1999 i parallellstorslalom och ett OS-silver i Salt Lake City 2002 i samma gren. Karriären som parallellslalomåkare har enligt Richard även varit användbar i mästarnas mästare. Kombinationen av allt han gjort och lärt sig kommer väl till pass i utmaningarna – både fysiskt och mentalt.
– Att åka parallellslalom är en kamp mellan två personer, lite som mästarnas mästare, säger Richard Richardsson.

”Världens chans”

I höstas blev Richard med kort varsel erbjuden att delta i programmet – det vara bara tre veckor kvar innan inspelningarna skulle börja. Han tvekade till en början och sa inte ja direkt, det var en del praktiska saker som han var tvungen att kolla innan han kunde bestämma sig.
– Jag var inte beredd på det där, kände mig inte i form. Men det var ju världens chans och när jag pratade med chefen på den grävfirma han jobbar åt sa han att det ”säger du fan inte nej till”.

Lek och allvar

Inspelningen av programmet nere i Portugal var en fantastiskt rolig upplevelse. Under ett par veckors tid bodde och tävlade han tillsammas med fem andra deltagare under inspelningen av programmet. Det började som en lek, men det blev allvarligare ju längre tiden gick.
– Alla som är med är tävlingsmänniskor. Men det gick bra, det var lite som när jag tävlade i snowboard och reste runt i Europa. Man bor ihop, anpassar sig efter andra och gillar läget. Alla hade en stor ömsesidig respekt för varandra, jag ville inte åka hem, det var kul att vara där, säger Richard Richardsson.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Du får fan inte tacka nej”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig